Linde energi förklarar elmarknaden
Under förra året upplevde vi historiskt låga elpriser. Under hösten har det däremot svängt rakt åt motsatta hållet med rekordhöga rörliga elpriser. Linde energi försöker förklara varför.
Sverige är en del av en större europeisk elmarknad. En elmarknad där vi både importerar och exporterar el mellan våra grannländer i syd, öst och väst.
Att Sverige skulle ha elbrist är en myt. Sett över året producerar vi mer el än vi förbrukar och exporterar därmed mer el än vi importerar. Vad som kan uppstå är effektbrist, vilket innebär att produktionen inte möter efterfrågan vid ett visst tillfälle. Under den perioden behöver vi importera el.
- Frågan är väldigt komplex. Det blir lätt överdrivet, populistiskt och dramatiskt i rapporteringen och den allmänna debatten, speciellt när du inte har hela bilden framför dig, menar Fredrik Klingvall, kommunikationsansvarig på Linde energi.
Han fortsätter:
- Att elpriset varierar över tid och över året är ingen ny företeelse, utan en naturlig del av systemet. Det handlar om tillgång och efterfrågan. De kraftiga svängningar vi upplevt den senaste tiden hör dock inte till vanligheterna, fortsätter Fredrik Klingvall.
Linde energi summerar de största förklaringarna:
- Det råder energikris i Europa, den kalla våren 2021 krympte lagren av naturgas, vilket fått priserna på gas att skjuta i höjden och i förlängningen bidragit till ökade kostnader för elproduktion med naturgas.
- Klimatomställningen priserna på utsläppsrätter har stigit markant till följd av att vi tagit tydligare och större steg mot en mer hållbar framtid. Samtidigt ska vi fasa ut fossil kolkraft, något som fått priset på kol att stiga rejält och därmed även elproduktionskostnaderna.
- Svaga vindar över hela Europa har det blåst snålt i år, vilket gör att vindkraften inte producerar tillräckligt mycket el.
- En varm och torr sommar: vädret i somras bidrog till sinande vattenmagasin och därmed minskad produktionskraft för vattenkraften.
- Överföringsproblem och flaskhalsar i det svenska stamnätet. I norra Sverige produceras mycket el, medan förbrukningen är större i södra änden av landet.