Industrijobbet tär på hälsan – dubbelt så hög sjukfrånvaro bland kvinnor
Afa Försäkring har släppt en rapport som bygger på statistik över försäkringsärenden inom de sex yrkesgrupperna gruv- och bergarbete, stenhuggare, livsmedelsarbete, metall- och övrigt industriellt arbete, pappers- och pappersmassearbetare, textil-, skinn och läderindustriarbete och träindustriarbete. Rapporten belyser att kvinnor inom industrin har dubbelt så hög risk för långvarig sjukfrånvaro som män, och äldre kvinnor har även större risk än yngre kvinnor.
– Något som sticker ut i statistiken är att kvinnor inom industrin har högre risk för långvarig sjukfrånvaro än män. Vi ser även att äldre har högre risk än yngre. Risken för långvarig sjukfrånvaro ökar generellt med åldern och industrin är inget undantag. Åldersgruppen 56–65 år har här högre risk för långvarig sjukfrånvaro än övriga åldersgrupper, kommenterar Andreas Ek, analytiker och statistiker på Afa Försäkring, rapporten.
– Kvinnor inom industrin har ungefär dubbelt så hög risk för långvarig sjukfrånvaro som män inom industrin. Att kvinnor har högre risk än män för långvarig sjukfrånvaro är inget unikt för industrin utan gäller för de flesta yrkesgrupper.
Redan 2023 började långvarig sjukfrånvaro öka inom industrin, både för kvinnor och män. De vanligaste diagnoserna är muskuloskeletala diagnoser, som ryggsjukdomar och reumatism och näst vanligast är psykiska diagnoser som reaktion på svår stress, depression och ångest.