23948sdkhjf

Vattenfall inviger ny fjärrvärmeanläggningen: ”Investerat 150 miljoner kronor”

Nu har de invigt den nya biobränsleeldade fjärrvärmeanläggningen som kompletterar fjärrvärmen från tunga industrin. 

Vattenfalls värmeanläggning i Vänersborg har sedan 2021 varit helt fossilfri i sin produktion. Anläggningen utökas nu för att möta efterfrågan på fjärrvärme med två nya pannor för träpellets, restprodukter från skogsindustrin. Det nya och moderna värmeverket tilldelas namnet ”Lignum”, latin med betydelsen ”trä”.

– Vattenfall har investerat drygt 150 miljoner kronor för att möta nya behov av anslutning till fjärrvärmenätet och givetvis för att ytterligare öka leveranstryggheten till våra kunder. Det nya värmeverket kompletterar den nuvarande anläggningen och producerar ungefär 10–15 procent av den totala levererade värmen, säger Henrik Aleryd, anläggningschef vid Vattenfalls värmeverk i Vänersborg, i en kommentar.

Under 30 år har Vattenfall levererat fjärrvärme till Vänersborg. En cirkulär, lokal och energieffektiv uppvärmning där merparten av värmen utgörs av överskottsvärme från industrin. Genom att Vattenfall tar hand om överskottsvärmen från Vargön Alloys och tillsammans med den egna fjärrvärmeproduktionen förses cirka 10 000 hushåll med helt fossilfri värme.

– Fjärrvärmen har en viktig roll att spela i energiomställningen och för det svenska energisystemet. Under 2025 är vårt mål att samtliga våra värmeanläggningar ska vara fossilfria i sin bränsleanvändning, såsom Vänersborgsanläggningen är. Fjärrvärme är en trygg, cirkulär och långsiktigt säker energilösning för våra kunder, säger Lovisa Fricot Norén, chef för Vattenfall Värme Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.058