Akut brist på underhållskompetens – ny utbildning ska möta växande infrastrukturbehov

Behovet av underhåll av vägar, broar och järnvägar växer och samtidigt har Sveriges NATO-inträde ökat pressen på den civila infrastrukturen, med krav på strategiska förstärkningar och militära anpassningar. Men bristen på personal riskerar att sätta käppar i hjulet.
– Inom vägbranschen finns idag en brist på kunskap kring underhållsplanering och dess principer. Efterfrågan på denna yrkesroll är stor, och tillväxten behöver säkras. Det saknas personer med både tjänstemanna- och anläggningskompetens, trots att behovet är konstant – vägar kommer alltid att behöva underhållas, vilket gör det till en stabil arbetsmarknad, säger Anna Wenman, Enhetschef Trafikkontoret, Stadsmiljö, Levande stad.
Enligt en rapport från RISE råder det redan idag stor brist på kompetens inom infrastrukturunderhåll – och utbildningsplatserna räcker inte till. Endast 95 personer om året utbildas inom området via yrkeshögskolan, vilket är långt ifrån tillräckligt. Samtidigt uppskattar Svenskt Näringsliv att det saknas investeringar på över 100 miljarder kronor till 2033 för att återställa infrastrukturen till en acceptabel nivå.
För att möta det växande behovet lanserar Nackademin i höst en ny yrkeshögskoleutbildning till underhållsingenjör inom infrastruktur. Fokus ligger på drift och underhåll av vägar, broar och järnvägsunderbyggnader.
– Om vi de kommande åren både ska kompensera för föregående årtiondens underhållsskuld och göra de nya satsningar som krävs utifrån det oroliga världsläget vi befinner oss i brinner det i knutarna. För kompetensen för att genomföra dessa finns inte idag. Just nu saknas det utbildningsvägar för att kunna svara upp mot den särskilda kompetens som underhållningsbranschen så desperat efterfrågar. Det hoppas vi kunna bidra till att lösa med den här nya utbildningen, säger Astrid Westfeldt Corneman, vd på Nackademin.