Höga vattentornet i Lotorp har sprängts efter 59 år
1963 byggdes vattentornet i Lotorp i Finspångs kommun.
– Kostnaden var 223 000 kronor för att bygga det och nu när det rivs, 59 år senare, får vi betala mer för att riva det, cirka 800 000 kronor, säger Per Ivansson, VA-chef, Finspångs Tekniska.
Informationen om sprängningen hade spridit sig i samhället och samtliga invånare hade samlats vid tidpunkten för sprängningen men var tvungna att hålla säkert avstånd från platsen. Finspångs Tekniska hade anlitat entreprenören Hagarot för att utföra sprängningen.
– Såna här jobb hör inte till vanligheterna. Bedömningen gjordes att sprängning var säkraste alternativet eftersom betongen var i så dåligt skick, säger Marie Nord, produktionschef på Hagarot.
Först hördes en kraftig smäll, sedan föll tornet innan ytterligare en kraftig smäll ljöd när tornet föll till marken.
– Tornet ska bara välta till marken. Sedan ska tornet tas isär i delar med hjälp av en maskin, säger Marie Nord.
Per Ivansson berättar att beslutet för att spränga tornet grundade sig på att det inte har varit i drift på 30 år.
– Kommunen har sparat det och haft det som någon sorts masthållare. Nu hade vi överskott i vår driftbudget och beslutet togs att riva tornet. Vi kan inte riskera att någon skadar sig när de vistas vid platsen, saker skulle kunna ramla ner från tornet, säger Per Ivansson till Norrköpings tidningar.
Risker för att någon skadar sig vid denna typ av sprängningar är nästan obefintliga då plasten spärras av.
– Förberedelsearbetet har pågått i några veckor. Vi har gått ut med information om sprängningen och i samband med sprängningen har flera personer placerats ut i området, för att se till att ingen obehörig är i närheten, säger Per Ivansson.
Vattentornet rymde 110 kubikmeter vatten när det var i drift. Lotorpsborna kommer inte påverkas av att vattentornet har tagits ur drift då det finns tre andra vattentorn i drift i kommunen: i Finspång, Rejmyre och Ljusfallshammar.