Kärnkraftsrivning nästa ben för energiexperten
– Vi bemannar projektledningsavdelningen för reaktor 3 i Oskarshamn som leder projekt inom alla teknikdiscipliner, nukleärt som icke-nukleärt, säger Niklas Wahlman, grundare och vd för Awenkon.
Det nya bolaget, Awenkon Oskarshamn, bidrar också med projektledning av demontering av intilliggande reaktor 1 och 2. Samma projektledaruppdrag har haft i Barsebäck, där de cirka 530 ton tunga reaktortankarna snart har segmenterats ned och packats i förvaringssäkra kokiller. Med hjälp av gasskärning delas tankarna upp i ringsegment, som sedan lyfts bort till en robotstation där ringarna delas upp i mindre bitar av en skärrobot.
– Det är superkomplext. Men vår ansvarige i systerföretaget, Jimmy Karlsson, är kundens projektledare för demonteringen och det byggs just nu upp en stor kompetens gällande rivning av kärnkraftverk i Sverige. Det har ju nästan inte gjorts tidigare, så det kan bli en kommersiell affär även internationellt, säger Niklas Wahlman till DI.
Men att Awenkon gärna hade arbetat med att bygga upp ny kärnkraft också, är något han inte döljer.
– Kärnkraft är absolut en dellösning, eftersom det ger en stabil och planerbar baskraft, säger Niklas Wahlman.
Vid frågan om han tror att det kommer byggas nya kärnkraft i Sverige säger han att det talas mycket inom SMR, small modular reactors, som man kan placera ut i större och medelstora städer. De är alltså modulära, byggs i fabrik och fraktas sedan dit de ska driftas. Men menar att storskaliga kärnkraft, som i Oskarshamn, är mer tveksamt.
– Men jag hoppas att det kommer byggas fler kärnkraft i Sverige. Det har varit en `brain drain´ inom kärnkraft i Sverige, eftersom vi inte byggt någon ny på många år. Och första gången man gör något tar det lång tid. Men fransmännen har börjat planera för ny kärnkraft igen, och i Finland är snart Olkiluoto 2 färdigt. Tar vi hjälp av deras kompetens, och applicerar den i Sverige, skulle det kunna gå snabbare, säger Niklas Wahlman.
Företaget har sedan tidigare två ben att stå på. Awenkon erbjuder dels skiftgående drifttekniker vid exempelvis underhållsarbeten, driftsättning och vakanser på exempelvis ett kraftvärmeverk eller en pelletsanläggning. Och dels erbjuder de ingenjörstjänster och projektledning för kunder som enkelt förklarat genererar eller förbrukar energi.
– Men vi blir alltmer helhetsleverantörer. Därför tittar vi nu också på att göra ett förvärv av bolag inom energibranschen, som skulle ge oss ett ännu bredare erbjudande och göra oss till en komplett leverantör, säger Niklas Wahlman.