23948sdkhjf

Cyberhoten skiljer sig stort över året

Data från IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks visar att hotbilden skiljer sig markant över året.

Under perioden juni till september minskade mängden säkerhetsvarningen, men andelen hot som klassificerats som höga eller medelhöga ökade kraftigt. Ett av fem hot som upptäcktes mellan juni och september klassificerades som högre. Motsvarande siffra för januari var ett av åttio.

Cyberkriminella utnyttjar perioder då säkerhetsteamet ofta är underbenammande, och resurserna att står emot en cyberattack är mer begränsad, det visar statistik som är insamlad via Barracudas plattform för XDR (Extended Detection and Response).

Statistiken bekräftar intrycket av att cyberkriminella är opportunister som gärna följer minsta motståndets lag. Vi vet sedan tidigare att sommar- och vikarietid är en tacksam period för cyberangrepp av olika slag. Den här studien ger ytterligare skäl till att se över cybersäkerheten under de perioder på året när ordinarie medarbetare inte alltid är på plats och när resurserna att stå emot eller hantera en framgångsrik attack är otillräcklig, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden, i ett pressmeddelande.

Mellan juni och september var det främsta hotet framgångsrika Microsoft 365-inloggningar från ett misstänkt land. De står för 40 procent av attackerna och omfattar inloggningar från Ryssland, Kina, Iran och Nigeria. Näst vanligaste hotet utgörs av kommunikationen från en enhet inom nätverket till en känd riskabel IP-adress och utgörs 15 procent av alla attacker under perioden. Som tredje hot utmärker sig automatiserade attacker som använder så många lösenordskombinationer som möjligt för att penetrera nätverket, de står för 10 procent av angreppen.

Under januari var det endast cirka 1,25 procent av hoten som ansågs allvarliga nog för att utlösa en säkerhetsvarning. Under perioden juni till september går motsvarande frekvens upp till 20 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08