"Den svenska tigern behöver återuppstå i cybervärlden"
Även om den väpnade konflikten just nu är begränsad till Ukraina så pågår ett cyberkrig med betydligt fler inblandade. Flera globala hackernätverk uppmanar till cyberangrepp mot Ryssland.
Under de senaste veckorna har det pratats om cyberhygien och naivitet i media. Det sägs att varje enskild individ behöver ha en god cyberhygien och att naivitet måste upphöra. Joakim Kävestad menar att den svenska tigern behöver uppstå i cybervärlden. Han ger råd:
- Var noga med dina mail – klicka inte på länkar, och öppna inte bifogade filer du inte är säker att du kan lita på.
- Kom ihåg att en angripare spelar fult och kan låtsas vara någon du känner. Är du inte säker, ring avsändaren och fråga. Det kanske till och med bidrar till lite mer mänsklig kontakt i det digitala samhället.
- Välj bra lösenord, och med bra menar jag långa. Skit i alla dumheter med stora och små bokstäver, specialtecken, skostorlekar och vad det nu är. Ta fyra ord (eller fler), och gärna snuskiga eller pinsamma sådana så att du tänker en extra gång innan du säger det till någon annan.
- Vi måste se över de krav vi ställer på användare så att de maximerar säkerheten, och det kan bara ske om kraven är användarvänliga, säger han.
Joakim Kävestad poängterar även att säkerhetsexperter har en förmåga att lägga för mycket ansvar på den enskilda användaren. Att säkerhetsexperter måste sluta skuldbelägga och börja hjälpa till.
Han uppmanar säkerhetsexperterna:
- Sluta lura på användare komplexa lösenord med regelbundna byten – det är bevisat kontraproduktivt.
- Aktivera flerfaktorautentisering så vi får ett starkare identitetsskydd.
- Och utbilda användarna med något som fungerar – anpassad träning som helst presenteras i riskfyllda situationer i användarens normala arbete.
Han avslutar:
- Användaren är inte den svaga länken. Vi säkerhetsexperter blir den svaga länken när vi flyttar ansvaret till användare istället för att ta det själva. Det måste upphöra.