23948sdkhjf

Hur mår de svenska skyddsrummen?

Skyddsrummen har under en längre tid varit bortglömda, men nu har de hamnat i ett nytt ljus. Hur underhåller man egentligen ett skyddsrum? Och hur är underhållsstatusen på de svenska skyddsrummen? Vi har pratat med Anders Nilsson, vd för Skyddsrumsspecialisten i Karlstad.

Det har inte byggts några nya skyddsrum sedan 2002 och de skyddsrum som finns idag har ett stort moderniseringsbehov. 

Vem har egentligen ansvaret att underhålla skyddsrummet? Enligt MSB är det fastighetsägaren som har ansvaret att underhålla skyddsrummet. Som ägare man får man inte heller göra förändringar som försämrar rummets skyddsförmåga. Som fastighetsägare ansvarar man även för att rummets standard inte avviker från den ursprungliga tekniska nivån. Skyddsrummet ska även kunna ställas i ordning inom två dygn. MSB skriver på sin hemsida:

''Att underhålla ett skyddsrum är normal sett inte svårare än att sköta sin övriga byggnad. Skötseln kompletterar det ordinarie fastighetsunderhållet.''

Enligt Anders Nilsson finns det cirka 65000 skyddsrum som rymmer omkring 7 miljoner människor.

- Baserat på skicket i de tusentals rum som vi besökt genom åren, bara under 2020 genomförde vi 2000 projekt, är min bedömning att cirka 5 procent är i ett sådant skick att de kan iordningsställas och fungera inom 48 timmar.

Vi frågar honom om vad som är det största underhållsproblemet.

- Det största problemet är att ansvarig myndighet, MSB, inte i tillräcklig omfattning genomför kontroller som leder till tvingade åtgärder för fastighetsägaren. Den senaste lagen som reglerar skyddsrumsverksamheten är från 2006, och i förarbetena till denna angav riksdagen att man ansåg att det totala beståndet bör kontrolleras vart tionde år, det vill säga cirka 6500 kontroller per år. Detta har man aldrig varit ens i närheten av, vilket över tid har byggt upp en underhållsskuld i allt från papptoaletter till ventilationsfilter, säger Anders Nilsson till oss.

Anders Nilsson. Foto: Skyddsrumsspecialisten

Skyddsrummen finns i olika årsmodeller med påföljande krav, fördelar och brister. Därför skiljer sig även underhållsbehoven åt. 

- Skyddsrumsspecialisten har skapat serviceavtal, som fungerar på samma sätt som serviceavtalet till en bil, för fastighetsägare och förvaltare som tar hänsyn till dessa skillnader och innebär att man efter en inledande besiktning och åtgärder som gör rummet fungerande, så att säga nollställer rummet, årligen kommer ut och genomför löpande underhåll, till exempel smörjer upp gångjärnen i de tunga dörrarna, men också kontrollerar så att andra entreprenörer inte gjort åverkan på rummets funktion under åren, säger Anders Nilsson.

Tycker du att skyddsrum har blivit bortprioriterade?

- Både ja och nej. Våra folkvalda politiker i riksdagens försvarsberedning har tydligt sagt, senast 2015, att skyddsrummen skall bevaras och tas om hand. Inte för att vi förväntar oss att omedelbart använda dem, men som en försäkring och för att vårda gjorda, observera mycket dyra, investeringar. Där har prioriteringen varit tydlig, säger Anders Nilsson.

Han förklarar:

- Däremot har samtliga regeringar och dess ansvariga myndigheter medvetet undvikit att uppfylla riksdagens krav, och därmed gjort återhämtningen dyrare och svårare än den hade behövt vara. Det är ju lättare att hålla vikten än att gå ner 25 kilo. Det är också lättare och billigare att underhålla ett gott i skyddsrummet skick än att återställa det som förfallit.

I höstas påbörjades en utredning som skulle inrikta skyddsrumsverksamheten. 

- Så arbetet var påbörjat, men jag tror att den ryska aggressionen kommer att påskynda genomförandet av de olika förslagen. Kanske sker det 2023 som annars hade skett 2025 eller senare. Jag kan också tänka mig att omfattningen blir större, än den hade blivit utan Rysslands invasion, avslutar Anders Nilsson samtalet med oss.

Exempel på underhållsåtgärder:

  • Se till att det finns skyddsrumsskyltar.
  • Smörja stängningsbeslag och gångjärn på skyddsrumsdörrar
  • Åtgärda rostangrepp på karmar, trösklar, luckor och dörrar
  • Se till att golvbrunnens avstängningsanordning fungerar och att
    brunnen är rengjord
  • Se till att endast skyddsrumsutrustning finns i skyddsrumsförrådet
  • Om du är osäker på hur underhållsarbetet ska göras, kontakta skyddsrumssakkunnig för rådgivning.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078