Unipers vd invald i styrelsen för Wano
- Tunga forskningsrapporter har ökat insikten om att det inte går att välja bort fossilfria alternativ för att nå klimatmålen och samtidigt erbjuda en stabil och konkurrenskraftig elförsörjning, poängterar Johan Svenningsson i en kommentar.
Han fortsätter:
- Just nu har vi en mycket dramatisk utveckling i Europa, där bristen på elproduktion har trissat upp prisläget och skapat oro bland såväl politiker som elkunder. Det finns många faktorer som påverkar utvecklingen, men den bärande faktorn är förmågan att balansera väderberoende elproduktion minskar i takt med att planerbar elproduktion fasas ut.
För klimatet är det positivt att vi stänger kolkraft. Men samtidigt innebär det mindre marginaler för elförsörjningen de dagar väderberoende kraft inte levererar. Det menar Johan.
- Där ser jag fossilfri planerbar kärnkraft som en ypperlig kombination med vindkraft och solenergi för att skapa ett helt fossilfritt energisystem. I synnerhet nästa generation kärnkraft, SMR (small modular reactors), som består av mindre enheter, som har kortare projekteringstider, och som kan serietillverkas till lägre kostnad, säger han i pressmeddelandet.
För att utveckla små modulära reaktorer har Uniper grundat ett samarbete med KTH och Blykalla. Målet är att ha en kommersiell SMR i drift inom 15 år. Projektet har ansökt om anslag hos Energimyndigheten för det första steget, vilket är att bygga en driven testreaktor i Oskarshamn. Besked gällande det ges senare i år.
- Just nu är den svenska energipolitiska kartan inte lätt att navigera i, där styrningen ligger mot ett 100 procent förnybart elsystem som täcks upp av ett lapptäcke av subventioner som skapar problem på elmarknaden. Men jag är optimist, och är övertygad om att vi kommer att se en ny renässans för kärnkraft även i Sverige. Vi byggde tolv reaktorer inom loppet av knappt 20 år på 1970-1980-talet, och vi kan göra det igen, säger Johan i en kommentar.
Att Unipers vd är utsedd till ledamot i Wanos högsta beslutande organ är både ett personligt erkännande och ett direkt resultat av svensk kärnkraftstradition.