23948sdkhjf

Grönare upprustning av damm

Alternativa bindemedel och större ballast har gjort det möjligt att sänka cementhalten i den betong som används vid ett dammbygge i Lilla Edet. Enligt Thomas Betong uppfylls kraven på dammsäkerhet och beständighet i mer än 100 år trots 30 procent mindre klimatpåverkan.

Vid Lilla Edets kraftstation i Göta älv nära Göteborg, ska Vattenfall ersätta delar av den befintliga dammen med en ny till 2024. C-lab, Thomas Concrete Groups centrum för forskning och innovation, har tillsammans med entreprenören NCC och Vattenfall tagit fram en betong väl lämpad för uppdraget.

– Via provningar och tester har vi tagit fram en betong som uppfyller kraven på dammsäkerhet och beständighet i mer än 100 år framöver. Genom att använda alternativa bindemedel och en större ballast kan cementhalten minimeras vilket leder till 30 procent mindre klimatpåverkan för projektet, säger Ingemar Löfgren, FoU-chef för C-lab.

Därutöver lyfts även konstruktionstekniska fördelar fram – inte minst reducerad värmeutveckling, vilket minskar risken för sprickbildning.

I och med att värmeutvecklingen begränsas slipper NCC den stora mängd kylrör som behövs vid användandet av traditionell betong. Det ger även säkerhetsmässiga fördelar i och med att trånga utrymmen kan undvikas vid gjutningen, något som gör det lättare att evakuera personer i händelse av en olycka.

För att säkerställa att det utvecklade betongkonceptet funkar i praktiken har vi genomfört provgjutningar tillsammans med NCC, Vattenfall och Chalmers Tekniska Högskola. Chalmers gjorde då uppföljningar med hjälp av fiberoptiska mätningar för att säkerställa kraven, säger Ingemar Löfgren.

NCC:s tekniske specialist Jonas Nilsson menar att samarbetet visar vägen framåt för branschen.

Provgjutningen gick utmärkt och gav oss möjlighet att både provpumpa och test-arbeta med betongen. Den är bra både för klimat och för arbetsmiljön. Det är en win-win, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109