Dags för Underhållsdagarna – del 8 i intervjuserie
En av årets talare är Lars Berglund, Maintenance Specialist, Volvo Construction Equipment, som ska hålla föredraget Samverkande förhållningssätt för att skapa framtidens fabriker.
Hej Lars, vad kul att du är en av talarna på årets Underhållsdagar. Hur påbörjades din resa inom detta?
När jag började min bana inom underhåll för drygt trettio år sedan så hade jag tre huvudsakliga områden jag jobbade med. Ett var anskaffning av ny produktionsutrustning, ett annat var att avhjälpa akuta fel och det tredje var att förbättra utrustningarna med ny teknik och nya metoder. Redan då insåg jag hur spännande och utvecklande det är att jobba med underhåll, eftersom jag samverkade i olika team och grupper hela tiden. Att hjälpas åt i olika uppgifter och problem har alltid varit så självklart.
Vad har fått dig att brinna för detta ämne?
Något som fascinerar mig är komplexiteten inom underhåll. Det behövs så många olika kompetenser, och därmed också många olika människor. Samarbete och samverkan är så självklart men ändå ofta så svårt. Från att tidigare mest ha varit samverkan inom en avdelning utökades detta när vi för drygt tjugo år sedan drog igång TPM-konceptet. Då handlade det om integration och ökad samverkan mellan underhåll, produktion och teknikavdelningen. Samarbetet var ändå mest inom fabriken.
Idag är så många grupper och organisationer globala. En del är att vi nu har helt andra förutsättningar att kommunicera och dessutom har pandemin har tvingat oss att snabbt rikta in oss på det digitala sättet att samverka.
I den snabba digitaliseringsprocessen som pågår skapas både möjligheter och behov av samverkan på helt nya sätt. Den tekniska utvecklingen, går så fort att det oftast är organisationen som är den svaga länken. Ny teknik finns, men vi måste lära oss förstå och hantera den. Där behöver vi samverka i att prova och att utvärdera olika områden och varianter av ny teknik. Ingen hinner göra allt, men när vi samverkar och drar nytta av varandras erfarenheter och kompetenser så slipper man göra alla misstag själv. Utvecklingsarbetet går avsevärt mycket fortare.
Vilket budskap vill du att dina lyssnare tar med sig efter ha hört ditt föredrag?
Jag kommer visa hur Volvo CE arbetar för att implementera Industri 4.0, hur vi i Arvika gjort om stuprörs-tänkandet och organiserat utvecklingsarbetet i tvärfunktionella nätverk.
Det finns bra exempel på samverkan på många olika nivåer i organisationen men det finns också risker man behöver vara medveten om när man väljer strategi.
Frågan är inte bara hur vi samverkar, utan med vilka och varför. Samverkan kräver ett stort mått av tillit och förtroende för att våga släppa vidare den egna erfarenheten till andra människor inom olika avdelningar och arbetsplatser eller andra företag. Det handlar inte bara om teknik utan mycket om ledarskap och att skapa en trygg, inspirerande miljö med en kultur där alla känner sig viktiga i att bidra till utveckling och förbättring.
För mer information besök gärna Underhållsdagarna