23948sdkhjf

På uppdrag av Försvaret: Sänk underhållskostnaderna

GKN Aerospace satsar oå reperationsutveckling för motor RM12 till JAS 39 Gripen. Målet är kunna tillverka och reparera flera komponenter på anläggningen i Trollhättan och därmed korta ner ledtider, förbättra tillgängligheten och sänka underhållskostnader.

Försvarets Materielverk, FMV, har gett GKN Aerospace i uppdrag att efter behov öka reparationsutveckling för Gripenmotorn RM12. De främsta anledningarna är ökad tillgänglighet och lägre underhållskostnader. GKN Aerospace har typcertifikat för RM12 och är sedan 2010 ansvariga för produktstödet åt Försvarsmakten gällande motorn. Motorn kommer att vara i bruk minst fram till år 2035. 

Framtagning av nya tillverkningsmetoder och produktutveckling pågår därför löpande och nya metoder adderas ständigt för nytillverkning och reparationer av motorkomponenter.

– De nya metoderna öppnar upp för fler möjligheter. Vi kommer bland annat att kunna reparera flera typer av flygmotorkomponenter på ett effektivare sätt. I detta nu är det flera nya teknologier under forskning, utveckling och utvärdering där AM-teknologi är en av metoderna, detta sker på flera olika typer av både civila och militära motorkomponenter, säger Håkan Olsson.

Även om tyngdpunkten i GKN Aerospace nya reparationsavdelning kommer att ligga på civila flygkomponenter är tanken att delar av motorerna också ska underhållas där i framtiden. Istället för att beställa nya motorkomponenter eller skicka iväg dem utomlands kommer fler komponenter att kunna repareras på plats i Trollhättan.

Vissa komponenter är idag betydligt svårare att få tag på jämfört med för några år sedan. Satsningen ska garantera att GKN Aerospace kan fortsätta att ta ansvar för både militära motorer och komponenter till civila flygplansmotorer även i framtiden. För Försvarsmakten innebär det också en bättre försörjningstrygghet när fler komponenter kan lagas i Sverige.

– Det pågår väldigt mycket utveckling just nu och vi vill ligga i framkant. Vi är i begynnelsen av AM och är långt ifrån att kunna utnyttja dess fulla potential. Men det går snabbt, redan under närmsta året hoppas vi ha kommit så långt att vi kan använda det skarpt, avslutar Håkan.

AM: Begreppet står för Additive Manufacturing, även kallat 3D-printing, och innebär att tredimensionella föremål byggs upp lager på lager.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079