23948sdkhjf

Dags för Underhållsdagarna – del 5 i intervjuserie

Den 17-18 november är det åter dags för Underhållsdagarna. Då samlas underhållsbranschen på Skogshem och Wijk i Stockholm för att lyssna till intressanta talare och ta del av intressanta nyheter från utställare. I en serie intervjuer ger vi dig här en försmak av talarna. Arrangörer av Underhållsdagarna är U&D och Riksorganisationen Svenskt Underhåll.

En av årets talare är Cecilia Warrol, ansvarig för produktion och industriell FoU på Teknikföretagen som ska hålla föredraget Driftsäkerhet - Vägen till ökad konkurrenskraft.

Hej Cecilia, vad kul att du är en av talarna på årets Underhållsdagar. Hur påbörjades din resa inom detta?

Teknikföretagen är en stor branschorganisation som representerar 4200 teknik- och tillverkningsföretag i Sverige. På uppdrag av våra medlemmar utvecklar vi förutsättningar för bland annat industrirelevant forskning, utbildning och infrastruktur så att våra medlemsföretag kan utvecklas i Sverige och fortsätta skapa jobb här. Vi har lyckats positionera produktionsområdet som ett strategiskt forskningsområde och bidragit till att skapa ökad samverkan mellan företag, universitet och forskningsinstitut. Ett av våra mål är att forskningspropositionen, som kommer vart fjärde år, ska göra satsningar på områden som stärker svensk teknikindustri, exempelvis produktionsrelaterad forskning och utbildning.

Forskningspropositionen 2012 omfattade satsningar på strategiska innovationsområden, vilket möjliggjorde strategiska innovationsprogram, som Produktion2030. Produktion2030 har bred portfölj där projektfinansiering, utbildningar och internationell omvärldsanalys ingår.

Genom att Produktion2030 finansierar projekt där aktörer samverkar, skapas stora strategiska projekt som hjälper tillverkande industri att komma framåt. Det handlar om att lösa komplexa utmaningar som smart underhåll, automation och flexibilitet, resurseffektiv produktion och att utnyttja digitalisering på bästa sätt. Genom att också satsa på produktionsrelaterade utbildningar utvecklar Produktion2030 också utbildningar för civilingenjörer och doktorander. Produktion2030 verkar för att göra tillverkningsindustrin mer effektiv och tillämpa digitalisering, vilket i sin tur ska göra företagen mer hållbara och konkurrenskraftiga

Vad har fått dig att brinna för detta ämne?

Vad jag brinner för är att fortsätta att utveckla svensk tillverkningsindustri och att ta industriföretagen till nya höjder. Svensk tillverkningsindustri är ju en stor utvecklingsmotor och jobbmotor, både i Sverige, i Europa och i världen.. Tillverkningsindustrin står ju för nästan en miljon jobb i Sverige, men det är stor konkurrens mellan regioner och länder om tillverkningsindustrins investeringar. Sverige måste ha riktigt bra förutsättningar så att företagens investeringar hamnar här.

Vilket budskap vill du att dina lyssnare tar med sig efter ha hört ditt föredrag?

Jag vill att åhöarna ska bli inspirerade och få med sig någon form av handlingskraft. Man behöver inte göra allt på en gång, och jag hoppas många tar med sig insikter från min presentation och vågar prova något ute i sin verksamhet.

För mer information besök gärna Underhållsdagarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097