23948sdkhjf

Drönare för säkrare underhåll

Vinnova finansierar 15 projekt i en satsning på lösningar för ett hållbart och säkrare samhälle med hjälp av drönare.

- Nästa steg inom drönarområdet är att gå från experiment till att skapa nytta, något som vi nu ser hända inom ett antal områden. Vi förväntar oss att projekten ska leda till positiva hållbara effekter för både människor och samhälle genom fokus på ökad säkerhet, säger Erik Borälv, ansvarig handläggare för utlysningen på Vinnova.

Projekten handlar exempelvis om att arbetsuppgifter utförs med lägre risk, att tillsyn av djur, natur, miljö och trafik bidrar till bättre kontroll och att man kan observera platser och situationer där tillräcklig översikt idag saknas.

Ett av projekten, Dronesafe som koordineras av Luleå tekniska universitet, Institutionen för rymd- och systemteknik ska utveckla autonoma drönare, utrustade med gassensorer, för att övervaka nivåer av giftiga gaser i dagbrott efter sprängning.

Ett annat projekt heter Drönar- och robotbaserat underhåll och reparation av vindkraftverk i otillgänglig miljö och koordineras av ACC Innovation. Projektet tar fram ett nytt koncept med drönare som klarar att lyfta och placera en robot som väger mer än 100 kilo för reparation och underhåll på vindkraftverk.

I projektet Drönarunderstödd inspektion av broar som koordineras av Tyréns Stockholm
är syftet att möjliggöra och motivera användandet av drönare vid inspektion av broar genom att föreslå och demonstrera lösningar för hantering och analys av de relativt stora datamängder som en drönarunderstödd inspektionsmetodik innebär.

De femton projekten får finansiering under ett år med sammanlagt 17 miljoner kronor. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109