23948sdkhjf

Mineralutvinning för ökad elproduktion

Om det går att kombinera utvinning av mineraler med teknik för elproduktion är frågan.

De som ska ta reda på det är produktbolaget inom energiteknik Climeon och den isländska statens elbolag Landsvirkjun. De har nämligen enats om att samarbeta för att undersöka och utvärdera utvinning av mineraler så som kisel från geotermiskt spillvatten med hjälp av Geo40s teknik. Detta skulle öka möjligheterna att använda teknik som Climeons för att producera el av spillvattnet. En lösning som kombinerar de två teknologierna kan användas vid storskaliga geotermiska kraftverk, som de Landsvirkjun driver på Island.

Men hur?

För att kunna utnyttja spillvärmen har Climeon ingått ett partnerskap med det nyzeeländska bolaget Geo40 som har utvecklat en teknik för att extrahera mineraler så som kisel ur det varma spillvattnet. Genom att extrahera kisel ur spillvattnet från geotermiska kraftverk som verkar vid höga temperaturer kan Climeon utnyttja det varma spillvattnet för kraftproduktion, vilket ökar den totala elproduktionen. 

- Möjligheten att utvinna kisel är ett banbrytande förslag och kommer att bana väg för ytterligare kraftproduktion. Geotermisk elektricitet är genuint grön. Företag som Climeon visar dock att det alltid finns utrymme för förbättringar. Vi är glada över att vi har tecknat en avsiktsförklaring med Climeon för att utvärdera möjligheterna framåt, säger Bjarni Pálsson, vd för Geotermi och vind på Landsvirkjun.

Landsvirkjun är det största energibolaget på Island och ägs av den isländska staten. Bolaget har en installerad kapacitet på 2,1 gigawatt i form av vattenkraftverk och geotermiska kraftverk, vilket gör dem till en av Europas största producenter av förnybar energi. 

- Landsvirkjun är ett av de mest välrenommerade bolagen inom geotermi och vi är mycket stolta över att samarbeta med dem. Med detta samarbete vill vi visa att det är både tekniskt och kommersiellt gångbart att kombinera geotermisk elproduktion från höga och låga temperaturer, säger Thomas Öström, vd för Climeon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093