Låg beläggning - se över automation, drift och underhåll
Hur kan man effektivisera byggnader med låg beläggning?
– Tyvärr är det inte ovanligt att ventilation, belysning och värme fortsätter att vara igång på samma sätt som tidigare trots en lägre beläggning. Åtgärder kan motiveras både utifrån ett klimat -och kostnadsperspektiv, men även utifrån upplevelsen för de fåtal individer som trots allt vistas i byggnaden, säger Linnea Lunnbäck, produktchef på Schneider electric.
Företaget föreslår bland annat att man ringar in byggnadens huvudsakliga system för värme, ventilation och luftkonditionering som har störst påverkan på energianvändning och inomhusklimatet. Dessutom att man tar reda på vilka system och funktioner som är anslutna till fastighetsautomationssystemet och vilka delar som är fristående och därmed kräver manuell hantering.
Och glöm inte att dokumentera de ursprungliga inställningarna om några ändringar görs.
- För att bättre hantera stora skillnader i beläggning av lokalerna är vår rekommendation att se över sina system och verktyg för fastighetsautomation, drift och underhåll. Vikten bör ligga på att eftersträva system som bygger på standardlösningar och som är öppna, säkra, skalbara och framtidssäkra. Ett exempel på detta är IoT-plattformen Ecostruxure building operation från Schneider electric som möjliggör automatiserad styrning och förenklad anpassning och hantering av inomhusklimatet efter beläggning, säger Linnea Lunnbäck.
- En stor del av det arbetet i byggnader handlar dessutom om service relaterad till drift och underhåll. Även här finns digitala verktyg för att upprätthålla en god nivå på service utifrån parametrar som energi, komfort och ekonomi.
Hon berättar om Building advisor - en molnbaserad servicetjänst och analysverktyg för fastighetsservice. Verktyget analyserar samtliga system var femte minut och redovisar ett faktabaserat underlag om byggnaden. Eftersom byggnaden analyseras var femte minut kan tjänsten snabbt upptäcka om de förändrade förutsättningarna och driftlägena inte fungerar på ett optimalt sätt och föreslå åtgärder.
- Många av åtgärderna – nära 80 procent - kan dessutom avhjälpas på distans genom de uppkopplade systemen, vilket är önskvärt inte minst under dessa speciella omständigheter, berättar Malin Andersson, produktchef på Schneider electric.