23948sdkhjf

Kompetensutveckling under korttidsarbete

Runt 70 000 personer är korttidspermitterade inom industrin - och fler kan det bli. Då kan man passa på att göra det många företag inte vanligtvis har tid att göra - att kompetensutveckla.

Det menar Teknikföretagen i ett webbinarie tillsammans med IF Metall och Industriarbetsgivarna. Men hur ska man då gå tillväga?

I webbinariet förklaras vad validering är och hur det kan användas i samband med korttidsarbete. 

– På en dynamisk arbetsmarknad, där jobb skapas och försvinner på samma gång, är validering en nyckel både till en smidig omställning och till tryggad kompetens. Om arbetssökande enklare kan synliggöra sin kompetens – även i de fall där det saknas formella intyg – innebär det också att fler snabbare kan komma i arbete. Men det handlar i ännu högre grad om att säkra och tillvarata kompetens hos redan befintligt anställda, menar Maria Rosendahl som är enhetschef för kompetensförsörjning och digitalisering på Teknikföretagen.

Branschvalidering handlar om att synliggöra och bedöma en individs kunnande i förhållande till relevanta kompetenskrav i branschen. Validering innebär också att tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet kan tillgodoräknas när man ska vidareutbilda sig, det vill säga att utbildningstiden kan förkortas med hjälp av validering.

Sedan 2015 samarbetar industrins arbetsgivar-, arbetstagar- och fristående branschorganisationer kring validering genom samverkansplattformen Svensk industrivalidering. Det är också varumärket för industrins system och struktur för branschvalidering av yrkeskompetens.

– Tillsammans skapar vi förutsättningar för arbetsgivare och medarbetare att på ett enkelt sätt se till att den kompetens som behövs för en hållbar konkurrenskraft och ett hållbart arbetsliv finns på plats i företaget, avslutar Maria Rosendahl.

Det går bra att ta del av webbinariet i efterhand.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078