23948sdkhjf

Ytskydd blir digitalt

Hallå där Tommy Thörn, grundare av Ytskyddsakademien. Hur mår branschen i dessa coronadrabbade tider?

- Flera stora företag inom processindustrin ställer in storstopp för att man inte vill ha så många människor samlade på samma ställe på grund av smittorisken. Vid ett stor underhållsstopp kan det behövas femhundra medarbetare. Det är för stora risker.

Och även om ett företag skulle vilja utföra sitt stora driftstopp finns det inte personal.

- Underhållspersonalen kommer inte in i Sverige. Och i Sverige finns det inte tillräckligt med utbildad personal.

En annan faktor att ta hänsyn till är att fabriker i utlandet tillfälligt stänger vilket innebär att det är omöjligt att få leveranser av utrustningar och produkter.

Det blir en tillfällig fördröjning.

- Många hoppas att de kan göra stoppen till hösten. Det kan vara svårt att få fram folk när alla vill göra det samtidigt. Då är det viktigt att företagen samarbetar och inte lägger sina stopp samtidigt.

Det är viktigt att tänka efter om man kan renovera istället för att köpa nytt, menar han.

- I en lågkonjunktur blir allt jobbigt och mycket stängs ned. Men underhåll måste göras för att säkra driften. Det är varsel inom underhållsbranschen också. Så det påverkar. Tiden finns men det finns en sådan rädsla för smitta att man inte vill släppa in människor i fabrikerna. Rätt eller fel.

Så vad anser han att vi ska göra nu i väntan på mindre smittsamma tider?

- Den stora grejen är att dela med sig av sina erfarenheter, bra som dåliga. Nu har vi chansen. Det går lika bra att mötas digitalt. Hela den biten kan öka nu om vi tar tag i det. Det finns enkla program att använda digitalt. Pappersbruk eller energiverk - slitagen är många gånger väldigt lika men de pratar inte med varandra. Kunskap över gränserna skulle bygga broar mellan företag i hela branschen så att alla involverade kan flytta kunskap om sådant som ökat livslängden på utrustningar och konstruktioner i betong och metall.

Och det fina är att vi inte behöver lägga tid på att resa och inte lägga pengar på hotellnätter.

- Cheferna tillåter ofta inte att underhållspersonalen träffas för att det kostar pengar. Underhållscheferna får inte åka. Och ingen vill skriva ned eller informera om det man misslyckats med. Men egentligen är det så att om man vill utveckla det man håller på med så måste man misslyckas ibland tyvärr. Många fel skulle kunna undvikas genom att man informerar varandra om det som inte är tillräckligt bra så att så få som möjligt gör om samma misstag.

Även Ytskyddsakademien håller på att ställa om sina utbildningar till digitala versioner. Den senaste utbildningen som hölls var nu i mars i Jönköping gällande renovering, ytskydd och förstärkning av betong. Men det var mycket luft mellan de få deltagarna.

- Det var ett tiotal deltagare i ett stort konferensrum så att alla satt långt ifrån varandra och ingen hade kroppskontakt med någon. Nästa vecka håller vi en utbildning gällande renovering, ytskydd och förstärkning av metall.

Men sedan är det slut för i vår.

- Våren är körd. Det har varit avbokning på avbokning. Men nu har vi fått tid att arbeta fram distansutbildningar.

Och det behövdes något rejält för att även Tommy Thörn skulle tycka om videokonferenser.

- Jag är ingen datasnubbe kan man lugnt säga. Alla har tjatat om videokonferens men jag har tyckt att det är så komplicerat. Så visade det sig att vi har ett företag i samma kontorshus som har en typ av videolösning. Så nu har jag lärt mig att det finns kvalitativa mjukvaror som även är enkla att använda vilket är viktigt för oss äldre. Det verkligt spännande är att vi hittat en mjukvara så att vi kan göra utbildningar digitalt.

Det kommer att heta Kunskapslyftet inom ytskydd. För i detta nu sammanställs allt underlag för fyra utbildningar på distans. De fyra utbildningarna kommer att handla om inspektion, tillståndsbedömning, åtgärdsplan, renovering, ytskydd av betong och metall samt tribologi/smörjteknik och juridik.

- Varje utbildningsdel kommer att genomföras som en videokonferens med max 50 personer per utbildning vilken kommer att ta en till två timmar. Det kommer att finnas ett trettiotal utbildningsdelar i varje utbildning. Deltagarna kommer att kunna välja de specifika utbildningsdelar som är intressantast och därmed öka kunskapen i de arbetsområdena. Samtidigt knyts kontakter med personer som har den spetskompetens som är nödvändig och med övriga deltagare som har liknande utmaningar.

Allt utbildningsmaterial och upplägg kommer att vara klart i början av augusti och utbildningarna kommer att starta första veckan i september.

- Det ska bli roligt, jag känner att detta är rätt, säger Tommy Thörn entusiastiskt.

Det finns inga utbildningar på högskola, yrkeshögskola eller folkhögskola som handlar om att renovera och ytskydda betong och metall.

- Det skulle behövas ett ytskyddsinstitut, menar Tommy Thörn.

Här har vi kanske en början till det.

Tommy Thörn har byggt upp Ytskyddsakademien under tio år. Nu blir det nya arbetssätt.

- Jag trodde aldrig att jag skulle säga det men videokonferenser fungerar riktigt bra. Det är roligt att ta Ytskyddsakademien till nästa nivå.

Alla distansutbildningarna kommer att läggas ut under våren/sommaren vartefter de är klara. Den som vill delta kan anmäla sig så fort respektive utbildningsdel är framarbetad och utlagd på hemsidan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127