23948sdkhjf

Riskerar livet på arbetet

Under de senaste två veckorna har en ny insats gjorts mot brott i arbetslivet på drygt 150 företag. Totalt upptäcktes 190 olika arbetsmiljörisker. Det handlar bland annat om arbete med farliga maskiner utan säkerhetsskydd, arbete på hög höjd utan fallskydd, arbetstagare som utsätts för hälsofarligt damm och arbete i frysrum utan larm där arbetstagare riskerar att bli instängda.

- Det är helt oacceptabelt att det finns människor runtom i Sverige som riskerar liv och hälsa på grund av sitt arbete. Det här visar att det finns ett stort behov av myndighetsgemensamma kontroller och att det är helt rätt att intensifiera våra insatser mot brott i arbetslivet. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Arne Alfredsson, tillforordnad chef på avdelningen för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.

Sedan 2018 fram till i år har åtta myndigheter i uppdrag att utveckla metoder mot fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Uppdraget kommer från regeringen som avsatt 18 miljoner kronor per år.

Det senaste året har kampen mot oseriösa arbetsgivare trappats upp, med fler oanmälda kontroller riktade mot branscher där arbetsolyckor och regelöverträdelser är vanliga.

Den senaste insatsen visade att det finns arbetsmiljöbrister hos ungefär sju av tio kontrollerade företag. I 37 fall beslutade Arbetsmiljöverket om ett omedelbart förbud mot att utföra farliga arbetsmoment. Ett 30-tal sanktionsavgifter övervägs och ett 80-tal kontrollavgifter för bland annat brister i personalliggare och kassaregister övervägs.
Kontrollresultaten kan leda till vidare utredningar hos de andra myndigheterna som deltar i samarbetet mot brott i arbetslivet.

- Det är anmärkningsvärt att det är så mycket fel och brister, det visar att våra kontroller behövs, säger Conny Svensson, kontrollsamordnare på Skatteverket.

De myndigheter som deltar i myndighetssamverkan mot brott i arbetslivet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093