Cyberssäkerheten får inte resurser
Faktainsamlaren Radar har nyligen gett ut resultat av två undersökningar. Det ena är från rapporten Cybersecurity 2020 som följer utveckling, trender och nuläge hos cybersäkerhet på den lokala svenska marknaden. Det andra är från en årlig mätning av säkerhetsmognaden i svenska verksamheter.
Av rapporten framkommer det att cybersäkerhet är det tredje högst prioriterade området för svenska IT-verksamheter. Mätningen visar att andelen som kan anses vara tillräckligt mogna för att möta dagens hotbild inom IT har ökat från 11 till 14 procent under 2019. Men det är fortfarande många verksamheter som ligger på en riskabelt låg nivå.
Samtidigt är det här flest IT-beslutsfattare anser att budgeten är otillräcklig. Under 2020 kommer svenska verksamheter att spendera 10,7 miljarder kronor inom cybersäkerhet – en ökningstakt på cirka 8,7 procent. Men genom digitalisering och en snabbt ökad hotbild ökar gapet mellan tillgängliga resurser och hotbild. Mätningen slår också fast att digitalisering och innovation överprioriteras i förhållande till budgetmedel.
Enligt mätningen finns det organisationer där IT-chefen driver säkerhetsarbetet själv. Det finns också organisationer som tillsatt resurser för säkerhetsarbetet. Enligt mätningen har IT-chefen tilldelats för många områden att driva utan att tilldelas tillräckliga resurser och betydelsen av IT- och cybersäkerhet underskattas.
I förra årets rapport nämndes brist på kompetens som ett kritiskt område. Något som känns positivt i rapporten är konstaterandet att Sverige nu kraftsamlar genom utbildning av värnpliktiga i samarbete med KTH, regeringsdirektiv kring ett nytt nationellt cybersäkerhetscenter med rejäla resurser och ett växande landskap av lokalt etablerade leverantörer.