23948sdkhjf

Smarta fällor rensar Stockholms vatten

Av Stockholms 104 konstgräsplaner är 94 stycken belagda med plast-och gummikorn som kallas granulat. Men det finns en stor risk att mikroplasten lämnar konstgräsplanerna och hamnar i närliggande dagvattenbrunnar för att vidare rinna ut i Stockholms vatten.

I dagsläget har 14 anläggningar installerat granulatfällor. Med en ny satsning på fyra miljoner kronor kommer omkring ytterligare 50 idrottsanläggningar att kunna installera granulatfällor i omkringliggande dagvattenbrunnar, där granulaten som fastnar i fällorna dessutom kan återföras till konstgräsplanerna.

– Det här är en viktig åtgärd som vi som kommun kan göra för att minska mängden mikroplast i våra vattendrag, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm Stad.

Men hur sprids då granulatet?

Det kan vara med fotbollsspelares utrustning och vid kontinuerlig grovrengörning eller snöröjning av planerna.

När granulatet hamnar utanför planerna kan det sköljas ut i naturen eller ner i gatubrunnarna.

– Hälften av pengarna kommer att gå till installation av fällorna och den andra hälften åt underhåll av dem. Vi har en teknik där vi renar och separerar plasten från allt annat som spolas ner i brunnen. På så vis kan vi återanvända granulaten, som kostar omkring 13 till 16 000 kronor och det går åt närmare 60 stycken för en konstgräsplan.

Granulatfällor är ett sätt att upprätthålla tillgängligheten på idrottsanläggningar med hög utnyttjandefrekvens på ett miljösmart sätt och under året kommer ytterligare åtgärder att vidtas för att minska konstgräsplanernas miljöpåverkan.

– Idrottsförvaltningen ställer nu också tuffare krav på leverantörer, så gummit som används i framtiden ska vara 100 procent återvinningsbart. Dessutom kommer anläggningarna att utrustas med sko- och klädborstar och skyltar som hänvisar till att borsta av sig granulatet samt förvaringslådor för att lagra det insamlade granulatet tills det ska återanvändas, avslutar Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd i Stockholm Stad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125