Mångmiljonsatsar på ledningsunderhåll
Det blev en blöt inledning på 2020. Flera större vattenläckor från huvudvattenledningar har redan rapporterats. Det började i Varberg.
Året hann knappt börja innan det första larmet kom. Under nyårsnatten upptäcktes en stor läcka på huvudvattenledningen i Varberg. Vattenläckan berodde på att ett armerat betongrör sprack.
- Dessa rör är av nyare typ än till exempel de rör som går i Varbergs centrum och som är gjorda av gjutjärn. Samtidigt är det svårt att förutse var vattenläckor kommer att uppstå, och när de väl uppstått så måste lagning ske akut. Något som kan komma att påverka de planerade underhållsarbetet på ledningsnätet, berättar Petra Rissmann vatten och avloppschef vid Vatten & Miljö i Väst AB, Vivab för Hallands nyheter.
Hon säger att flera faktorer avgör i vilket skick rören befinner sig. Hur gamla de är, hur försiktig man var när rören lades i marken och faktorer som markens ler- och vattenbestånd.
- Vi har haft en policy om att 0,5 procent av det totala vattenledningsnätet ska bytas ut varje år och inga rör ska vara äldre än 200 år. Från och med 2020 så ökas den takten till 0,7 procent årligen vilket även ska få ner åldern på de äldsta rören till 143 år. Det här innebär att vi avsätter 18 miljoner i år och 20 miljoner nästa år för underhållsarbete.
Vilken typ av rör är det ni byter till?
– Nu för tiden används nästan bara plaströr, PE rör. Det är det vi använder, säger Petra Rissmann till U&D.