23948sdkhjf

Julkalender visar exempel på hur sensorer kan användas

Ett nytt sätt att använda sensorer på – varje dag. Om du går in på Future by Lunds kommuns hemsida kommer du att kunna se hur sensorer används på 24 olika sätt i en julkalender.

Från den 1 december kommer Future by Lund och Lunds kommun att öppna en ny lucka med ett nytt exempel på sensorer som gör nytta i Lund med omnejd. Vissa dagar är det länkar till data och värden som skapas i realtid, andra dagar finns statistik för en tidsperiod en tid tillbaka.

I kalendern bjuder Lunds kommun och flera av de företag som är med i SOM-projektet, Smarta offentliga miljöer, på sina berättelser om den teknik de varit med om att utveckla.

I SOM-projektet som drivs av innovationsplattformen Future by Lund har man till exempel provat ut hur sensorer kan göra nytta i stadsodling, hur sensorer kan förvandla renhållningsbranschen och hur modern teknik kan användas för att undersöka var Lunds cyklister väljer att cykla.

‑ När det gäller sensorer och IoT är vi bara i början av utvecklingen. I SOM-projektet provar vi och utvecklar tekniken bakom sensorerna men testar också vilka modeller vi kan använda för att tekniken ska arbeta för invånarnas bästa, säger Anders Trana, projektledare i SOM-projektet.

De digitala möjligheterna kommer samtidigt som många kommuner brottas med besparingskrav. En orsak är att en allt större andel av invånarna är äldre och en allt mindre andel är i arbetsför ålder och betalar skatt.

‑ IoT-lösningar är en förutsättning för att vi ska kunna börja leverera kommunal service på nya sätt. Genom insikter som vi får genom sensorer kan vi jobba förebyggande vilket gör att vi utnyttjar resurserna bättre. Det kan vara att vi kan fixa våra tekniska prylar innan de går sönder om de via sensorer kan berätta hur de mår eller att jobba med förebyggande träning och vård för äldre genom att se om deras rörelsemönster förändras. IoT-lösningar hjälper oss också att automatisera många manuella tjänster. Ett exempel gäller våra planteringar – kan de signalera när de behöver vatten och sedan automatiskt bevattnas så har vi hittat sätt att använda våra resurser på ett mycket mer effektivt sätt, säger Åsa Melvanius, digitaliseringschef i Lunds kommun.

SOM-projektet är en del av det Strategiska innovationsprogrammet för sakernas internet, IoT Sverige som finansieras av Vinnova.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.117