Färre vattenläckor är målet
Forsknings- och utvecklingsbolaget Sweden Water Research utvecklar en smart ANN-modell för att bedöma sannolikhet för och konsekvenser av läckor på dricksvattennätet. ANN står för Artificial Neural Network.
Modellen blir en hjälp för de kommunala VA-organisationerna att hålla ledningsnätet i bättre skick, till en lägre kostnad och mindre påverkan på miljö och klimat.
I Sverige går 15–20 procent av dricksvattnet till spillo genom läckage. Läckaget belastar både miljö och ekonomi, men är i hög grad också relaterat till samhällelig sårbarhet och hälsa.
Att hitta, laga och förebygga läckor på ledningsnätet är av stor vikt för hela VA-branschen. Arbetet med befintliga VA-nät är ofta reaktivt - man reparerar läckor vartefter man upptäcker dem, ibland till stora kostnader om läckan är omfattande och akut. Förnyelseplaneringen styrs inte sällan av externa faktorer, till exempel att gatukontoret planerar omläggning av en gata.
I projektet Ordning i RörANN används ANN för att skapa ett riskbedömningsverktyg som kan användas av VA-huvudmännen för smartare beslutsstöd och prioritering av underhåll och förnyelse av ledningsnätet.
Projektet innebär en vidareutveckling av en ANN-modell som tagits fram av Stockholm Vatten och Avfall. Modellen använder sig av olika parametrar så som ålder, material och dimension på ledningarna, samt jordart, demografi, och så vidare för att beräkna sannolikheten för läckage på varje ledning.
Nätägarna behöver dock veta vilka parametrar som är viktigare än andra och få metoder för att samla in och strukturera dem. Vid projektslut ska man veta vilka dessa viktigare parametrar är. Modellen vidareutvecklas genom att väga in konsekvensen om ledningen havererar. Därmed får man ett riskbedömningsverktyg med AI-stöd.
Projektet finansieras av Formas.
Om Sweden Water Research
Det är ett forsknings- och utvecklingsbolag som på ett målinriktat och resurseffektivt sätt ska möta de förändringar som vattentjänstbranschen står inför. Här samordnar man kompetenser för att säkra underhåll, hitta nya lösningar och sprida kunskap. Ett livskraftigt samarbete med näringsliv, lärosäten, städer och kommuner är en viktig del i vårt arbete med att klimatsäkra vårt vatten.
Bolaget ägs av NSVA, Sydvatten och VA SYD och finansieras genom att varje organisation avsätter minst en procent av sin omsättning till FoU-bolaget. Genom ägarna är förankrade i 18 skånska kommuner. Huvudkontoret finns på Ideon i Lund.