23948sdkhjf

En doldis på den globala marknaden

Jag kliver av tåget i Billeberga, en liten by i Svalövs kommun i nordvästra Skåne.

I dag bor drygt 1 000 människor i byn. Det är helt öde när jag står på perrongen och tittar bort mot det före detta stationshuset. Jag letar efter företaget 3C, Corrosion Control Company AB, som företagets vd Daniel Hermansson har berättat har sina lokaler just i stationshuset. Men det finns ingen skylt, inte ens en liten logga.

Jag smyger in genom en öppen dörr på ena gaveln. Jodå, här håller 3C till upplyser mig en kvinna som sitter bakom ett skrivbord.

Så jag går in i väntsalen, där biljettluckan, SJ-skyltar och tidtabeller från 1960-talet finns kvar som om huset fortfarande var i SJ:s ägo. Det enda som inte stämmer är en spiraltrappa i ena hörnet av salen. Den satte 3C in när de tog över fastigheten, upplyser mig vd Daniel Hermansson när han kommer ner för trappan.

 

I den gamla stinsbostaden på ovanvåningen tar jag företagets förre vd, Björn Lindell, i hand. Det var han som grundade 3C för 23 år sedan.

Byggnadens anonyma yttre matchar väl 3C:s företagsfilosofi, inser jag efter några minuters samtal. Företaget har inte satsat många kronor på marknadsföring i Sverige och en sökning i Mediearkivet ger inte många träffar.

Trots detta är 3C ett känt namn utomlands. De har riktigt stora kunder i alla världsdelar förutom i USA. Kunderna är till stor del kraftproducenter som behöver skydda armeringen i sina kylvattenanläggningar mot korrosion orsakad av inträngande klorider. 3C levererar katodiskt skydd.

- I Singapore har vi skyddat många anläggningar och efter hand befäst en stor marknadsandel, säger Björn Lindell.

Men hur är det möjligt med sådana framgångar, utan marknadsföring? undrar jag.

- Vi lever på ryktet. Nyheten om oss sprids via munmotmun-metoden.

Men har ni inga konkurrenter som erbjuder katodiskt korrosionsskydd?

- Det finns många som säger ”jag kan också”, men i själva verket är det väldigt få som kan.

 

Det mest uppseendeväckande jobbet i Singapore var när tunnelbanan hade problem med vagabonderande el. 3C konstruerade en unik lösning, med delvis Asea-komponenter, för att leda tillbaka strömmarna.

- I dag har vi mycket jobb i Saudiarabien. Ett bolag ska bygga ett nytt huvudkontor på betongpelare. I marken finns skikt med saltvatten, för det är ett gammalt innanhav. Vattnet är mycket aggressivt. Så man bygger in katodiskt skydd och vi levererar likriktar- och övervakningsutrustningen.

I Sverige har 3C kunder som kärnkraftverk, hamnar, Trafikverket och p-husen på Blaiseholmen i Stockholm och under gamla konserthuset i Malmö.

- I Sverige är bostadsrättsföreningar de minsta kunderna och myndigheter de största, säger Daniel Hermansson.

 

Katodiskt korrosionsskydd är en elektrokemisk metod. När det gäller skydd av stålarmerad betong, fästs ett anodsystem på konstruktionen, som kopplas till en likriktare som förser anoden och armeringen med likström. Strömmen leds sedan tillbaka till likriktarens minuspol.

Anoderna gjuts antingen in i betongen eller täcks med sprutbetong. Anoderna anpassas till betongkonstruktionens beräknade livslängd – minst 25 år. Ju större yta som ska skyddas desto fler anoder behövs. Likriktaren, oftast en modulbyggd DC/AC-enhet, är vanligtvis väldigt liten. Den drivs av en AC/DC-modul.

Genom att ersätta det galvaniska element som uppstår mellan en offeranod en metallkonstruktion med en likriktare kan 3C få ut 20 gånger mer ström från anoderna. Men det kräver ett styrsystem och övervakning så att inte strömstyrkan skenar iväg. Vid rätt ström stoppas korrosionsprocessen i princip helt – förutsatt att drift och löpande underhåll sköts.

­-  Vi använder beprövad teknik, men den mekaniska designen och el-designen är vår egen. Vi har satsat mycket på elektronik och produktanpassning för att skyddssystemen ska passa in i kundernas speciella miljöer.

 

3C erbjuder kunderna fjärrövervakning via internet. På så vis kan personalen i Billeberga övervaka anläggningar i Mellanöstern, Sydost-Asien och Nya Zeeland, även om det är vanligast är att övervakningen är kopplad till kundernas egna system. Enbart i Saudiarabien förbereder man över 4 000 mätpunkter med fjärrövervakning. Det är svårt att fatta att det bara jobbar nio personer på 3. Katodiskt skydd kan vara en ekonomisk metod att förlänga livslängden på dyrbara konstruktioner i utsatta miljöer. Det kan innebära en högre investeringskostnad, men ger på längre sikt ekonomiska fördelar genom en ökad livslängd med färre driftstopp och reparationer.

- Alternativet – att designa konstruktioner med kortare livslängd – belastar både ekonomi och miljö mycket mer. Ölandsbron är ett bra exempel på när man har valt att renovera med katodiskt skydd istället för att tillverka nya kantbalkar, säger Daniel Hermansson.

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.086