23948sdkhjf

Norskt-svenskt elkraftsamarbete

Svenska kraftnät och norska Statnett utvecklar IT-lösningar för att möjliggöra driftsäker och effektiv balansering av det nordiska synkronområdet.

Den pågående omställningen mot förnybar energi och en gemensam europeisk elmarknad innebär stora konsekvenser för kraftsystemet. För att utnyttja systemet effektivt och säkerställa driftsäkerheten behövs ett nytt sätt att balansera det nordiska synkronområdet.

– En ny nordisk balanseringsmodell ger förutsättning för mer korrekta prissignaler och därmed en mer effektiv marknad för systemtjänster. Ändringarna är också i linje med krav som ställs i nätkoder och riktlinjer från EU, säger Gunnar G. Løvås, koncerndirektör för System og marked i Statnett.

De nordiska systemoperatörerna avtalade 2018 om att samarbeta för att utveckla en nordisk balanseringsmodell, NBM, inom ramen för ett gemensamt utvecklingsprogram. Enligt avtalet har Svenska kraftnät och Statnett gemensamt rollen som Common Service Provider, CSP, med särskilt ansvar att leverera gemensamma tjänster och IT-lösningar för NBM till de nordiska systemoperatörerna.

– Rollen som CSP kan ses som en naturlig utveckling av vårt pågående samarbete, bland annat genom vårt gemensamt ägda utvecklingsbolag Fifty AS. Genom Fifty AS realiserar vi redan nu det investeringsbeslut Svenska kraftnät och Statnett tog 2017 om gemensam nordisk kapacitetsmarknad för automatiska frekvensåterställningsreserver, säger Lowina Lundström, chef för Division System på Svenska kraftnät.

I NBM ingår IT-utveckling för de mest centrala åtgärderna, digitalisering och centralisering, övergång till 15 minuters avräkningsperiod och övergång till en balanseringsmodell baserad på så kallad moderniserad Area Control Error, mACE.

– Det innebär bland annat att ändra i våra essentiella funktioner som systemoperatörer, funktionaliteten i kontrollrummet. Automatisering är en absolut förutsättning för att hantera det förändrade kraftsystemet. Förändringarna innebär att vi ska göra mer på kortare tid, samtidigt som säkerhetsmarginalerna i kraftsystemet minskar. Det klarar vi inte med den manuella hantering vi har idag, säger Lowina Lundström.

En förutsättning för att införa de nya metoderna som utvecklas inom ramen för NBM är att de accepteras av de nationella tillsynsmyndigheterna i respektive nordiskt land. I Norge är det Norges vassdrags- og energidirektorat, i Sverige Energimarknadsinspektionen.

Totalt kommer Svenska kraftnät och Statnett att investera ca 1 miljard kronor i den här utvecklingen av nya lösningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109