ABB tar hem stororder
ABB:s verksamhet Power Grids har tilldelats en tresiffrig miljonorder i euro från Aibel/Keppel FELS-konsortiet, och ska designa, konstruera och bygga det högspända likströmsöverföringssystemet (HVDC) för det havsbaserade vindkraftsprojektet DolWin5.
ABB levererar HVDC-tekniken. Länken kommer att leverera 900 MW el utan några koldioxidutsläpp – tillräckligt för att försörja cirka 1 miljon hushåll med el – från tre vindkraftparker cirka 10 mil utanför den tyska kusten. Länken planeras att vara klar under 2024.
Ordern innefattar omriktaren på plattformen i Nordsjön liksom en landbaserad omriktarstation i Emden i Niedersachsen i Tyskland. TenneT, ledande europeisk transmissionsnätsoperatör med verksamhet i Nederländerna och Tyskland, ansvarar för att tillhandahålla kraftöverföringslänkar till de havsbaserade vindkraftparkerna i detta område.
ABB:s HVDC-lösning används för att på ett effektivt sätt transportera den ström som genereras av de havsbaserade vindkraftparkerna genom att konvertera från växelström till likström med omriktaren på plattformen. Detta gör det möjligt att överföra strömmen genom en 13 mil lång likströmskabel med mycket små förluster till fastlandet.
I den landbaserade omriktarstationen konverteras strömmen tillbaka till växelström och integreras sedan med elnätet. ABB:s lösning för den havsbaserade HVDC-länken är kompakt och modulär och har utformats särskilt för att klara utmaningarna med havsbaserad vindkraft och ger en avsevärd förbättring av LCOE (Levelized Cost Of Electricity), en internationellt etablerad modell för analys av produktionskostnad av energi, liksom minskade koldioxidutsläpp.
Tack vare användningen av ABB:s spänningsstyva omriktarteknik, som marknadsförs under namnet HVDC Light, är det möjligt att hålla konverteringsförlusterna på en mycket låg nivå. Ordern innefattar också ABB Ability Modular Advanced Control for HVDC (MACHTM), som är avgörande för reglering av den komplexa länken mellan vindkraftparkerna och det landbaserade växelströmsnätet.
Som en del av energiomställningen - ”Energiewende” - planerar Tyskland att generera 65 procent av sin elkraft från förnybara energikällor 2030. En snabbt växande andel av den rena energin kommer från enorma havsbaserade vindkraftparker i Nordsjön. På bara tio år har Tysklands havsbaserade vindkraftsproduktion ökat från noll till 6 382 MW, vilket gör dem till världens näst största havsbaserade vindkraftsproducent efter Storbritannien.