Forskarframgång med betongreparation
Skador i betong, som exempelvis sprickor, repareras ofta med så kallad fiberförstärkt polymer, som förkortas FRP. Fibern kan vara gjord av glas-, aramid- eller kolfiber.
I en artikel i Ny Teknik uppmärksammas att forskare vid Nanyang Technological University i Singapore har utvecklat en metod att reparera betong snabbare och med halverad personalstyrka.
Tekniken kallar de för FasRaP, som står för Fast Wrapping Fibre Reinforced Polymer. Den består av glasfiberförstärkta polymerark som är täckta med en självhäftande harts som härdar vid exponering för ljus.
Enligt universitetet krävs det i vanliga fall upp till sex personer för att utföra reparationerna, men med FasRaP kan jobbet göras av tre personer – och det tar bara hälften så lång tid.
Tack vare att hartset aktiveras med ljus kan det strykas på arken i förväg i fabriken och sedan levereras på rulle – ungefär som dubbelhäftande tejp, skriver Ny Teknik. Kvalitén på arbetet höjs jämfört med ett manuellt applicerat material.
Tester utförda på en betongpelare som hade lindats med FasRaP utstod ett 80 procent större tryck än en obehandlad pelare. Resultatet är fullt jämförbart med traditionell FRP.