23948sdkhjf

Fler forskarröster behövs

Ytskyddsdagarna i Göteborg i januari var större än någonsin – fler besökare och fler utställare. Förhoppningsvis är det inte bara ett resultat av lyckad marknadsföring utan framförallt ett tecken på ett växande intresse för ytskyddsfrågor.

Jag frågade en av deltagarna, riksdagsman Hans Rothenberg (M), vad han tyckte om Ytskyddsdagarna. ”Bra teman och fokus på branschfrågorna”, svarade han och fortsatte:

”Nästa steg måste bli att skapa intresse även utanför kretsen av de närmast berörda. Därför måste man tydliggöra de samhällsekonomiska vinsterna med bättre ytskydd. Först då börjar det hända något på allvar”.

Det är bara att skriva under på det. Det är ofantliga belopp som förspills varje år på grund av bristande ytunderhåll. Den kapitalförstöringen måste upp i ljuset.

Jag tror det finns flera skäl till att så inte sker. Bristande politiskt ansvarstagande är en förklaring till underhållsskulden i de offentligägda anläggningarna. Ingen politiker blir omvald för att miljonbelopp under mandatperioden har avsatts för invändig betongrenovering i kommunens vattenverk. Det är synliga satsningar ovan jord som ger väljarröster.

Underhållsavdelningarna på företagen har svårt att få med sig ledningen på UH-satsningar utöver de på produktionskritisk utrustning. Det har jag fått höra flera vittnesmål om. Det blir mycket lappa och laga på betong- och metallkonstruktioner – trots att det ger ett mycket dyrare underhåll på sikt.

Man ska heller inte glömma att det finns många produkt- och tjänsteleverantör som lever på att erbjuda tjänster och produkter när det har flagnat, spruckit, eroderat och korroderat.

Forskare på landets högskolor, universitet och institut spelar här en väldigt viktig roll. De kan föra ut kunskaper utan att bli anklagade för att företräda någon parts ekonomiska intressen.

Det är därför glädjande att se hur forskare tar klivit ut från fakulteterna. Exempel på det är de många samarbetena mellan akademi och näringsliv i landets inkubatorer. Nu senast är det Örebro universitet som har anställt en samverkanslektor i teknik som ska samarbeta med näringslivet. (Universitetet har sedan tidigare ett brett regionalt samarbete med näringslivet).

Fler forskarröster behöver göra sig hörda. Gärna sådana som forskar om ytskydd och annat underhåll.

Just för att ytunderhållet är så viktigt ägnar U&D ännu ett tema åt ytskydd. Temat innehåller denna gång hela fem artiklar. En av dem är en intervju med just en forskare - Urs Mueller, på forskningsinstitutet RISE. Han berättar om ultrahögpresterande betong, UHPC, som kräver mindre underhåll.

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079