Fem ska ta sensorövervakning ett steg till
Med givare kan man övervaka och felsöka ventilationssystem på distans. Anläggningarna kan också själva på ett tidigt stadium larma om något är fel. Det kommer att revolutionera såväl service som underhåll av fastigheters ventilationssystem.
Fem fastighetsägare deltar i ett utvecklingsprojekt. De är: Stockholms Stad, Vasakronan, Locum, Förvaltaren och Sisab. Projektet heter ”IoTs möjligheter till bättre besiktningar och kontroller”. KTH och REQS bidrar med system för besiktningar och kontroller inom fastighetsförvaltning.
Tillsammans ska fastighetsägarna utveckla ett visuellt gränssnitt som visar dels aktuella mätdata från installerade ventilationssensorer, men även historiska mätdata.
Locum förvaltar två miljoner kvadratmeter vårdfastigheter åt Stockholms läns landsting. I en intervju i husbyggaren.se säger Thomas Ahlberg, teknisk chef på Locum:
− Vårt mål är att, med hjälp av ett antal uppkopplade sensorer, förbättra kvaliteten och effektiviteten på de ventilationskontroller som genomförs. I våra fastigheter genomförs OVK-kontroller var tredje år och då görs endast ett stickprov på tjugo procent av lokalerna. Vår förhoppning är att sensorerna, som gör det möjligt att kontrollera statusen på inomhusklimatet upp till var femte minut, ska ge oss en mer uppdaterad bild av luftkvaliteten.
En studie gjord av KTH visar att VOC-givarna, som ska användas i projektet, kan mäta luftkvaliteten lika effektivt som de CO2-givare som använts tidigare. Skillnaden är att de givarna är mycket dyrare än VOC-givarna och de installeras främst när man misstänker dålig luftkvalitet i en lokal.
VOC-givarnas lägre pris gör att de kan installeras i fler fastigheter och även användas i förebyggande syfte, skriver husbyggarna.se. Givarna är dessutom mycket mindre och smidigare. De kan exempelvis monteras i belysningsarmaturer.
− Jag är övertygad om att de uppkopplade ventilationssystemen kommer att utvecklas i snabb takt de kommande åren. För fyra-fem år sedan talade många IoT-leverantörer om den här tekniken utan att kunna erbjuda några konkreta produkter. Nu har vi nått en intressant punkt i utvecklingen eftersom många leverantörer faktiskt har utvecklat smarta sensorer och börjar implementera innovativa tekniker som fungerar i verkligheten, fortsätter Thomas Ahlberg i intervjun i husbyggarna.se.