23948sdkhjf

Roboten som avslöjar vattentornens inre

En liten robot sänks ner i vattentornets inre och börjar simma, samtidigt som den filmar tankens väggar och golv. Nu ger sig företaget ut på den europeiska marknaden.

Amphi-tech heter företaget som har sitt kontor i lilla Åsbro, i Askersunds kommun söder om Örebro. Det är inget startup-företag, som man skulle kunna tro med tanke på den avancerade teknik de jobbar med, utan de har funnits i 35 år.

- Från början var vi dykande ingenjörer som inspekterade broar och kajer åt bland annat Vägverket – nuvarande Trafikverket. För ett 20-tal år sedan köpte vi några simmande robotar för att underlätta dykarbetet, berättar Simon Pehrson, betongingenjör på Amphi-Tech.

Men det gick inte som förväntat. Robotarna visade sig inte var så lämpade för uppdragen under broarna och utmed kajerna. Sikten i vattnet var dålig och det var strömt, så det funkade bäst med dykare av kött och blod.

För att inte riskera att bli stående med robotarna började därför företaget att söka efter ett nytt affärsområde. Det var då man kom på att robotarna kunde användas för invändig inspektion av vattentorn och vattenreservoarer. Det var ingen annan som sysslade med det.

 

Fick brytas upp

Det gjordes inte invändig besiktning över huvud taget på den tiden. Så när Amphi-Tech fick sina första uppdrag fick de ofta bryta upp de fastrostade manluckorna för att kunna sänka ner roboten i dricksvattnet. Luckorna hade inte öppnats sedan vattentornen byggdes på 1950-talet. Underhållet var kraftigt eftersatt.

Robotens kameraöga fann därför en hel del som behövde åtgärdas: sprickor i betongen, järnutfällningar som sedimenterats på botten – ibland i ett halvmetertjockt lager – insekter, sniglar, döda fåglar, med mera.

- Sedimentering av järn och mangan är normalt i en dricksvattenreservoar, men kan, om det inte avlägsnas med jämna mellanrum, utgöra en grogrund för bakterietillväxt. Vid ett rörbrott på ledningsnätet som riskerar tömma reservoaren kan sedimentet nå abonnenterna med försämrad dricksvattenkvalitet till följd.

Det roboten gör är dels att göra en rent byggteknisk besiktning, dels leta skador som kan påverka vattenkvaliteten.

- Vattenförande sprickor i betongen och skadade tätskikt kan ge problem med bakterier. Inläckage av dagvatten förekommer, vilket ofta tvingar vattenproducenten att gå ut med kokningsrekommendationer. Detta kan enkelt förebyggas med väl utarbetat egenkontrollprogram, kontinuerliga besiktningar och underhåll av anläggningen.

 

Styr med joystick

Roboten har en flytkropp, så att den kan ligga på ytan och filma taket, och fyra propellrar – två för vertikal förflyttning, två för horisontell. För positionering och uppmätning av skador används en undervattenradar. Maskinen är strömansluten med kabel.

I en buss utanför vattentornet sitter operatören och styr roboten med en joystick och ser på en bildskärm vad kameran filmar. Innan roboten sänks ned i vattnet desinficeras utrustningen, så att den blir helt steril.

Den är extremt tidseffektiv. Alternativet till att använda roboten är att skicka ner människor genom manluckan. Då måste tornet först tömmas, sedan ska en byggnadsställning resas, vilket tar flera dagar bara det eftersom många torn är 30 meter höga. Sedan ska människorna besiktiga alla ytor och så ska ställningen rivas. Hela processen är väldigt tidsödande och kostsam.

Det är dessutom ett väldigt otrevligt jobb för människor att sköta. Skulle någonting gå snett där nere blir det inte lätt att undsätta de nödställda.

 

Som en stridsvagn

- Vi hinner besiktiga 2-4 torn om dagen, beroende på storlek. Utöver tidsvinsten är en annan fördel att vi kan besiktiga vattentornen under drift. Tömmer man tornet ser man inte eventuell ytfilm på vattenspegeln, som kan ge viktig information.

Amphi-Tech har ännu en robottyp, som är utrustad med en sug. Den används för att suga ren botten om en inspektion med den andra roboten har visat att det finns behov av det.

- Den är som en liten stridsvagn på larvfötter, som lägger sig på botten och börjar suga. I princip är den en dränkbar pump. Den suger 400 liter i minuten.

Nu är Amphi-Tech igång med en lansering på den europeiska marknaden. Man har tagit de första kontakterna i Belgien och Holland. Där skickar man fortfarande ner folk för besiktning och rengöring, vilket innebär att vattentornen först måste tömmas.

- Vårt arbetssätt är helt nytt för dem. För dem är det rena NASA-tekniken vi använder! Det är inte långt mellan våra länder, men folk i branschen pratar inte med varandra. Man går runt i sin egen värld.

Kanske att industrin kan bli en kommande marknad för Amphi-Tech. Det finns tankar där också.

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094