Öppet brev om elmontörers död
Idag råder, enligt de två fackförbunden, en ohållbar situation där det uppstår oklarheter huruvida en olycka klassas som en olycka eller en elolycka. Om det är en olycka hamnar ärendet hos Arbetsmiljöverket, om det är en elolycka hamnar det hos Elsäkerhetsverket. Enligt Elektrikerna och Seko hamnar ärendena på grund av detta mellan stolarna, vilket leder till bristande dödsfall- och olycksfallsutredningar.
Läs också: Allt fler lagförs för arbetsmiljöbrott
Bara i år har fem elmontörer dött på jobbet. Att människor får sätta livet till på grund av sitt arbete är oacceptabelt, skriver fackförbunden i brevet.
Här är några utdrag ur brevet:
”Idag råder en ohållbar situation där det uppstår oklarheter huruvida det är en olycka eller elolycka. Om det är en olycka hamnar ärendet hos Arbetsmiljöverket, om det är en elolycka hamnar det hos Elsäkerhetsverket. Med anledning av detta ser vi, Elektrikerna och Seko, att händelseförlopp ”hamnar mellan stolarna”. Detta grundar sig i bristfällig samordning mellan myndigheterna, vilket i sin tur leder till brister i dödsfall- och olycksfallsutredningar. Vi vill särskilt poängtera att det är de arbetsorganisatoriska och bakomliggande orsakerna som behöver utredas mer omfattande”.
”Alla fem som omkommit har varit anställda på entreprenadbolag, där man utförde arbete åt nät- och produktionsbolag. Tidigare i år tog vi fram en rapport om just effekterna av de långa entreprenörskedjorna och den hårda konkurrensen vid upphandlingar”.
”På grund av den situation som råder på elmarknaden med upphandlingar till lägsta pris, som vinns av entreprenadbolagen som inte kan leverera utan att utsätta våra medlemmar för fara, utsätts våra medlemmar för en extrem press. (…) Ingen tar ansvar, eller vet var ansvaret ligger, när entreprenörer anlitar underentreprenörer som i sin tur anlitar underentreprenörer. Organisationsmodellen som råder i branschen är riggad för olyckor, och olyckor i vårt yrke är ofta dödliga. Vi behöver se förändringar nu”.
”För att komma till rätta med ovanstående problem är vår uppfattning att de stora nät- och produktionsbolagen måste anställa och ha egen personal för tillsyn, drift och underhåll av elnäten. För att det ska bli verklighet krävs en lagreglering som ser till att nät- och produktionsbolag är skyldiga att ha egen personal”.
Läs också: Väg- och banavtalet omförhandlas
Fackförbunden kräver tre saker:
- Ett möte mellan myndigheterna och undertecknande fackförbund.
- Att regeringen tillsätter en statlig utredning med direktiv att föreslå en lagreglering som garanterar drift och underhåll som är säker för elmontörer, för elsäkerheten och för rikets säkerhet, utifrån det vi skrivit ovan.
- Att Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket utreder de bakomliggande organisatoriska orsakerna till att olyckorna sker i den utsträckning de gör”. Brevet har undertecknats av Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna, och Valle Karlsson, förbundsordförande Seko.
Brevet har undertecknats av Jonas Wallin, förbundsordförande Elektrikerna, och Valle Karlsson, förbundsordförande Seko.