23948sdkhjf

Virtuell fabrik invigd

Med upp mot 100 miljoner kronor i anslag, ska Högskolan i Skövde ihop med storföretag som Volvo få branschen att leverera innovationer till nästa generations tillverkning.
Nu är den invigd - profilen på ASSAR Industrial Innovation Arena.

Med sig i forskningsprofilen har Högskolan i Skövde sju svenska företag Volvo Car Operation (VCC), Volvo Group Trucks Operations (VGTO), Scania CV, IKEA Industry, FlexLink, Arla Foods Götene och ABB. Profilens forskningsområden och deras synergi med partnerföretagens digitaliseringssamverkan tror man ska boosta den svenska tillverkningsindustrins konkurrenskraft.

Optimera hela produktionskedjan

Jobbet forskningsprofilen, finansierad av KK-stiftelsen, ska främst inrikta sig på att prova industrilösningar i virtuell omgivning. Detta innebär att industriföretag kan utveckla företaget – utan att behöva bekosta ofärdiga lösningar.

– Hos oss ska företagen kunna testa allt från minsta sensor till hela fabriker. Vad som är unikt med våra virtuella tester är också att hela produktionskedjan optimeras. Traditionellt sätt har varje del optimerats var och en för sig. I projektet Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimeringtar vi ett helhetsgrepp, säger Anna Syberfeldt professor i produktionsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för profilen.

Från osttillverkning till lastbilsproduktion

- Idag har vi kickat igång profilen tillsammans med profilens partnerföretag. Vi har diskuterat våra förväntningar på profilen utifrån den digitala fabriken och Industri 4.0, säger Amos Ng professor i automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde och projektledare för profilen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094