Samarbete för smartare användande av elnätet
Just nu växer efterfrågan på el fortare än vad elnätskapaciteten hinner byggas ut. Bakom denna förändring ligger nyindustrialisering, ett historiskt högt bostadsbyggande samt ökad elanvändning för en fossilfri transportsektor och industri.
Läs också: Svevia får uppdrag av Svenska Kraftnät – lägger grunden för en tio mil lång luftledning
Redan i dag finns städer som passerat gränsen för att kunna ansluta nya industrier eller bostadsområden. Men att öka elnätets kapacitet tar tid. En ny kraftledning kan exempelvis ta tio år eller mer att få tillstånd för att bygga. Detta kan bli ett hot mot Sveriges konkurrenskraft.
Dessutom kräver omställningen till förnybar och väderberoende elproduktion en större flexibilitet. Ibland kommer det att produceras mycket el, när det blåser och solen skiner, ibland mindre när förutsättningarna är de motsatta.
Därför startar nu Vattenfall Eldistribution, E.ON Energidistribution och Svenska kraftnät ett samarbete inom ramen för EU-projektet CoordiNet, som siktar på att använda dagens elnät smartare. Totalt omfatta projektet tre länder och 23 aktörer, med en budget på totalt 150 miljoner kronor.
– Alla har mycket att vinna på om hushåll och industrier kan använda el mer flexibelt. CoordiNet syftar till att göra en sådan flexibilitet möjlig utan att kompromissa med kundens komfort eller elnätskostnad. Projektet ska ge insikter i en rad tekniska frågeställningar och undersöka vilka incitament som krävs för att hushåll och industrier ska bidra med flexibilitet. Vi vill också ta reda på hur koordineringen mellan de olika aktörerna i elnäten behöver förbättras och digitaliseras, berättar Annika Viklund, vd för Vattenfall Eldistribution AB.
Demonstrationsanläggningar med lokala marknadsplatser för effektivare användning av elnätet kommer att genomföras på fyra områden i Sverige: Uppland, Gotland, Skåne och Västernorrland/Jämtlands län. Förutsättningarna och problemen på dessa platser är helt olika.
– Det är kunder i dessa områden som kommer att kunna delta i projektet. Det kan handla om en datahall eller snabbladdare som tidvis kan sänka sitt effektbehov. Det kan också handla om att låta värmepump och varmvattenberedare arbeta lite mer eller mindre under vissa kortare perioder, utan att påverka kundens komfort, säger Johan Mörnstam, vd för E.ON Energidistribution AB.
Läs också: Vattenfall underhåller elledningar på 400 000 volt från en helikopter
– Det här är inte hela lösningen på att det saknas kapacitet i elnäten, men det har potential att bli en viktig dellösning för att få ett smartare elsystem, och där lösningen inte alltid behöver vara att bygga nya ledningar. Konceptet kan även vara ett sätt bidra till att minska den framtida utmaningen med den ökande risken för effektbrist, säger Ulla Sandborgh, generaldirektör för Svenska kraftnät.