23948sdkhjf

Kreativ lösning hjälpte Benders

Benders testade en okonventionell lösning när de hade ideliga problem med kullagerhaverier.

På Västgötaslätten, strax utanför Kvänum, ligger Benders. Här tillverkar man takpannor. Varje vecka producerar man runt 500 000 pannor. När produktionen går som den ska är det två takpannor per sekund som tillverkas. Med den produktionstakten är det viktigt att maskinerna fungerar som de ska, för att inte påverka såväl kvalitet som lönsamhet

I en av produktionslinjerna var det tidigare återkommande kullagerhaverier. Delarna i maskinen som hanterar betongbruket är i en mycket krävande miljö, då bruket ger en slipande effekt. Inte minst kom det in partiklar i det tätade lagret.

I slutet av produktionslinjen, där man packar ihop takpannorna, var det också lagerhaverier. Blev det stopp i förpackningsmaskinen påverkade det hela flödet i produktionslinjen. Även det var något som teknikförbättraren på Benders ville få bukt med. Man ville också att lagerbytena skulle gå snabbare, då man endast har två timmar om dagen, mellan skiften, för underhållsarbete.

Man tog kontakt med en av SKFs återförsäljare för att komma till rätta med problemen. Återförsäljaren föreslog att Benders bytte till SKF Y-lagerenhet YELAG.

Den krävande miljön med damm och betongbruk påminner hur det är harva i jorden. SKF har utvecklat specifika lagerenheter för jordbruksindustrin, som klarar en tuff driftsmiljö med smuts, jord/lera, damm och väta. Just YELAG har en avancerad tätningsdesign, med fem tätningsläppar och ett materialval för ökad livslängd och säker drift.

2015 valde Benders att testa denna lösning och med en gång såg man önskat resultat. Efter ett par månader valde man också att pröva samma lösning i packningsmaskinen. Ett lyckosamt byte, då det inte har varit ett enda stopp relaterat till lagerhaveri sedan dess på dessa två maskiner.

På förpackningsmaskinen sparar Benders, enligt uppgift, årligen cirka 200 000 kronor och på maskinen som lägger på betongbruk sparar man runt 700 000 kronor.

- Lösningen innebär att vi inte längre behöver bekymra oss om några lagerhaverier. Vi sparar mycket arbete på det. Tid som vi nu kan lägga på förbyggande underhåll och på att förbättra maskinerna och flödet i fabriken, konstaterar produktionsledaren Johan Bender.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078