Seminarium om stål
Seminariet tar utgångspunkt i byggproduktsförordningen och EN 1090-2 standarden, som nu finns i en ny reviderad utgåva 2018. Olika representanter från branschen delar med sig av sina perspektiv och erfarenheter.
Seminariet fokuserar på hur man kan sammanställa och följa upp krav på ett effektivt sätt med hjälp av bra processer, samt med de verktyg som en ökande digitalisering erbjuder.
Seminariet riktar sig till företag och organisationer som på något sätt berörs av kvalitet och regelefterlevnad för stålkonstruktioner. Det kan exempelvis vara kontrollansvarig, konstruktör, tillverkare, entreprenör och byggnadsinspektör på ett företag eller i offentlig verksamhet.
Programmet:
Standarder för säkert byggande Thomas Idermark, vd SIS, talar om nyttan med standarder och standardisering för att uppnå kvalitet och säkerhet. SIS är Sveriges representant i utvecklingen av internationella standarder.
Krav på CE-märkning och Byggproduktsförordningen Sara Elvfing, Boverket. Boverket har både informationsansvar och tillsynsansvar när det kommer till regelefterlevnad av Byggproduktförordningen. För att kunna kvalitetssäkra sina processer är det viktigt att känna till den juridiska kopplingen till tillverkningen.
Effektiv kravställning och digitaliseringen som en kvalitetsförbättrare Sofia Eliasson, Teknik- och affärsutveckling stålbyggnadskontroll på Kiwa Inspecta. Kiwa Inspecta är ett ackrediterat certifierings- och kontrollorgan för stålbyggnader. För att få en bra start i projekt är det viktigt att fånga upp alla krav som ställs i en bra specifikation och tydlig kontrollplan.
Tillverkarens perspektiv – verktyg för kravhantering och kvalitetssäkring Jimmy Wendin, arbetschef på Sundbergs Smide i Gävle. Företaget har sedan 1958 tillverkat stålkonstruktioner och byggprodukter i stål på uppdrag av stora och mindre byggföretag.
Om att digitalisera sitt kontrollplansarbete Viktor Lundin, inspektions- och provningsingenjör på Kontrollbolaget. Kontrollbolaget har utvecklat stödprogrammet QMP1090 som hjälper konstruktörer och tillverkare att sammanställa och följa upp krav vid beställning och leverans. För att känna en trygghet i att arbeta digitalt är det viktigt att känna till de bakomliggande reglerna.
Seminariet är den 1 september klockan 9:00–13:00 hos SIS, Solnavägen 1E i Stockholm. Seminariet är kostnadsfritt.