23948sdkhjf

Fortsatt fusk med asbest

Fusket i hanteringen med asbest är utbrett, enligt fackförbundet Byggnads och Arbetsmiljöverket. Det rapporterar SvT Nyheter Helsingborg.

Fram till en bit in på 1970-talet användes det mineralbaserade ämnet asbest flitigt inom byggnadssektorn, bland annat på grund av sina brandskyddande och hållbara egenskaper. 1982 förbjöds användning av asbest i Sverige.

Sedan dess har många hus, med asbest, renoverats eller rivits. Men enligt Arbetsmiljöverket finns det uppskattningsvis 400 000 ton asbest kvar i svenska hus, rapporterar SvT:s lokala nyhetsredaktion i Helsingborg.

För att ett företag ska få sanera asbest krävs ett tillstånd från Arbetsmiljöverket.

– Även när vi gör inspektioner av sanerare med tillstånd hittar vi brister. Sen finns det många som genomför saneringar utan att ha tillstånd. Många gör det utan att bry sig om konsekvenserna, säger Peter Burman, enhetschef på Arbetsmiljöverket region syd till SvT Nyheter.

När asbest hanteras och dammar blir luften sylvassa små fibrer som kan orsaka bland annat en svårbehandlad cancer. Men det kan ta flera decennier innan symptomen visar sig. Enligt Arbetsmiljöverket, som hänvisar till SCB:s cancerregister, dör det runt 100 personer om året i Sverige i den cancerformen.

– Främst är det rivningsarbetare, byggare, målare och elektriker som drabbas, konstaterar Robert Nilsson, skyddsombud på fackförbundet Byggnads i Helsingborg, i TV-inslaget.

Det är Arbetsmiljöverket som sköter tillsynen av hur asbest hanteras på byggarbetsplatser. Men Robert Nilsson vill att hans fackförbund ska få genomföra tillsyn även hos ickemedlemmar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078