Domen mot Nordkalk fastställd
Efter den svåra olyckan den 1 november 2011 på Nordkalks anläggning i Luleå, då en man avled och flera skadades, dömdes dåvarande platschefen vid Nordkalk för arbetsmiljöbrott, bestående av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada, till villkorlig dom och böter. Företaget ålades att betala företagsböter om tre miljoner kronor och skadestånd till de drabbade.
Olyckan inträffade i samband med arbete för att ta bort en sinterväxt i kalkugnens ena schakt. Personal från företagen Empower och Limab anlitades för att delta i arbetet. En viktig fråga i målet har varit om det aktuella arbetet avsåg entreprenad eller om arbetstagarna var att anse som inhyrd arbetskraft.
Hovrätten kommer, liksom tidigare tingsrätten, fram till att arbetstagarna från Empower och Limab vid det aktuella arbetet var att anse som inhyrd arbetskraft. I och med den bedömningen var Nordkalk ansvarigt för arbetsmiljön i samband med sinterbekämpningen.
Man valde en mycket farlig metod, att spruta stora mängder vatten in i den heta kalkugnen, vilket ledde fram till den allvarliga olyckan. Genom att bland annat inte göra någon riskbedömning innan man började använda den mycket farliga metoden, och inte heller efter det att en mindre olycka redan inträffat, har dåvarande platschefen och andra ansvariga företrädare på Nordkalk gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott.
– Arbetstagarna har ingen del i det som skedde. Bolagets företrädare gjorde sig skyldig till grov oaktsamhet genom att inte bedöma riskerna med att använda den farliga metod som ledde till olyckan, och faktum är att följderna kunde ha blivit ännu värre än som nu blev fallet, säger hovrättsrådet Pia Sandeskog.
På grund av brottslighetens allvar och omfattning anser hovrätten att Nordkalk ska åläggas företagsböter om 3 500 000 kr. Eftersom det dröjde så länge innan talan om företagsbot väcktes, jämkas dock beloppet till 3 000 000 kr.
Nordkalk, kommenterar domen så här på sin hemsida:
För Nordkalk har det varit viktigt inför framtiden att ansvarsfördelningen mellan beställare och entreprenörer tydliggörs, då det kan få så långtgående konsekvenser. Den här domen leder till att många företag påverkas och behöver se över hur man lägger ut arbeten på entreprenad eller outsourcar delar av verksamheten.
- Men att ansvaret för olyckan fastställs är också viktigt för alla parter. Mot bakgrund av att två instanser nu kommit till samma slutsats, tar Nordkalk åt sig av kritiken som framförts och accepterar domen. Vi vill återigen beklaga olyckan och de konsekvenser den fått för de drabbade och deras anhöriga. Nordkalk kommer inte att överklaga domen, säger kommunikationschef Eva Feldt.