Fokus på oförstörande provning
Europeiska konferensen inom Oförstörande provning, ECNDT, är en av världens största OFP-konferenser. 2013 blev den svenska föreningen för oförstörande provning, FOP, tillsammans med de Nordiska föreningarna, utvalda att hålla ECNDT 2018.
Oförstörande provning omfattar en rad olika metoder och utrustningar för att prova och kvalitetssäkra produkter och konstruktioner. Röntgen, ultraljud, penetrantprovning, magnetpulverprovning, el-induktiv provning och visuell provning är de mest kända metoderna.
Oförstörande provning är ett viktigt område för att kvalitetssäkra komponenter inom industrin och en rad myndigheter kravställer denna typ av kontroller i sina föreskrifter. Metoderna används även till stor del utanför föreskrivna krav för att säkerställa drift och tillgänglighet av komponenter och anläggningar.
Att Sverige nu står som värd för denna konferens är viktigt både för att sprida kunskap och ny teknik i regionen, men även för att visa den tekniska utveckling som Sverige och de nordiska länderna bidrar med inom detta område. Sverige med sin tunga industri och verksamhet inom energiområdet har länge varit teknikdrivande inom provning och kvalitetssäkring.
Myndigheter i Sverige har varit tidiga och i vissa fall banbrytande med sin reglering och kravställande av kontroller och provningar för att styra och upprätthålla kvalitetsnivån inom en rad branscher. Ackrediteringskravet i Sverige är ett exempel på ett effektivt införande av krav som likställer kvalitetsnivån på kontrolltjänster och bidrar till en fungerande kontrollmarknad på lika villkor. De laboratorier som utför provning i Sverige och Norden är världsledande.
ECNDT 2018 hålls den 11-15 juni i Göteborg på Svenska Mässan. Över 600 tekniska artikelbidrag har inkommit och utvärderats och en stor del av dessa kommer att presenteras under nio parallella sessioner under konferensveckan. Över 150 utställare kommer att visa och demonstrera ny teknik inom oförstörande provning.
Bland konferensens gästföreläsare finns SKF, ESS (European Spallation Source), Chalmers och Carlo Rubbia, nobelpristagare i fysik.