23948sdkhjf

Tillverkningsdata en outnyttjad resurs

Den svenska industrin lagrar allt större mängder data i maskiner och verktyg.
Skälet är att produktionsutrustning inte kopplas samman och på övergripande nivå analyseras och omvandlar data till användbar information. Följden blir att många industriföretag går miste om möjligheterna att sänka sina kostnader, optimera produktionen och få ett mer förutseende underhåll.

Brist på förståelse och kompetens men också avsaknad av rätt teknik för att kunna göra en sammankoppling är några av förklaringarna till att tillverkningsdata blir kvar som isolerade och outnyttjade informationsöar på produktionsgolven.

I februari publicerade Dagens Industri en artikel om att industrin kan spara tiotals miljarder kronor varje år genom att börja samla in och analysera tillverkningsdata. Men en förutsättning är att det skapas en integration mellan produktionsutrustning och användarvänliga gränssnitt.

I forskningsprojektet som heter SMASh (Smart Maintenance Assessment), som sker i samverkan mellan Chalmers och flera storbolag, undersöker forskarna möjligheten att utveckla tjänster för att införa smart underhåll inom industrin.

– En av de viktigaste aspekterna är att företagen måste fatta faktabaserade beslut kring sitt underhållsarbete, istället för att bara gå på erfarenhet och gissningar, genom att börja samla in stora datamängder från maskinerna i produktionen, säger Anders Skoogh, docent vid Institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers i artikeln i Dagens Industri.

Frågan är då hur långt den svenska tillverkningsindustrin har kommit när det gäller att utnyttja tillverkningsdata som resurs och utveckla produktionsrutiner baserade på smart montering och förebyggande underhåll.

– Det är såklart väldigt spritt bland de kunder vi möter. Storföretagen har med sina resurser ganska naturligt kommit längre än de mindre företagen. Samtidigt finns det mindre tillverkningsindustrier som satsar och har kommit långt med att optimera produktionen och underhållsrutinerna genom analys av tillverkningsdata. Deras incitament är ofta insikten om att genom utnyttjande av tillverkningsdata lättare kunna behålla konkurrenskraften och fortsätta att vara i framkant inom deras område, säger Axel Lycke, produktchef på Atlas Copco Industriteknik.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082