23948sdkhjf

800 000 lägenheter behöver renoveras

I den nya rapporten Renoveringskompetens rapporterar bostadsbolagen att det finns 800 000 lägenheter i Sverige som behöver renoveras.

Rapporten Renoveringskompetens visar att renoveringsbehovet av Sveriges befintliga bostäder är enormt. Av det totala beståndet på 2,4 miljoner lägenheter i flerbostadshus behöver en tredjedel, det vill säga 800 000, renoveras. Problemet gäller inte bara storstäderna utan behovet är lika stort i hela landet.

Bristen på lönsamhet gör att nödvändiga renoveringar riskerar skjutas på framtiden. Endast fyra procent av bostadsbolagen ser lönsamhet på kort sikt. Samtidigt menar två av tio bostadsbolag att det inte är finansiellt hållbart att renovera bostäder i miljonprogrammet överhuvudtaget. 

- Inom miljonprogrammen är läget akut för 300 000 bostäder. Här ser det mörkare ut än för det övriga beståndet då bostadsbolagen inte ser lönsamheten i att renovera här. Detta drabbar självfallet invånarna i form av dålig boendemiljö och ökad segregation, säger Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen.

Ett annat stort hinder som rapporten lyfter fram är en utbredd kompetensbrist både hos beställarna som hos utförarna.

- Bristen på långsiktig underhållsplanering är mest påtaglig i det kommunala beståndet där man ju också byter styre vart fjärde år. Här saknas långsiktighet. Har kommunernas bostadsbolag ekonomin för denna nödvändiga sociala insats? Vilken kompetens krävs för att genomföra renoveringarna? Om vi ska klara bostads- och energieffektiviseringsmålen behöver politikerna agera nu men också ta fram en plan som sträcker sig längre fram i tiden, fortsätter Ola Månsson.

Samtidigt uppger bostadsbolagen att de får in för få anbud på renoveringsarbeten. Omkring 30 procent av de intervjuade har i någon utsträckning under de senaste fem åren behövt skjuta upp planerade underhållsåtgärder för att det saknats tillgängliga entreprenörer. Parallellt konkurrerar renoveringsarbetena med nyproduktionen.

- Bostadsbolagen bedömer att hälften av de 800 000 lägenheterna kommer att vara åtgärdade inom 10 år. Men vem ska göra jobbet? Och vad händer med resten och vad händer med dem som bor där? För att det ska bli möjligt måste vi premiera företag som vågar investera i renoveringskompetens, skapa incitament för energieffektivisering och ha fler vägar in i branschen, säger Ola Månsson.

Rapporten Renoveringskompetens är ett samarbete mellan Installatörsförtagen och Sveriges Byggindustrier. Den är finansierad av SBUF och utförd av Industrifakta. Resultatet baseras på 100 telefonintervjuer med kommunala och privata bostadsbolag samt 24 djupintervjuer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079