23948sdkhjf

De tar bort färg miljöanpassat

Hur tar man bort färg på tak, fasad och andra mineraliska ytor utan att skada miljön? Om det ska Christer Grenbäck tala på ytskyddskonferensen.

Christer Grenbäck har företaget med det fiffiga dubbeltydiga namnet Takcare. Den 7-8 februari håller han en föreläsning om färgborttagning på metall, på konferensen Ytskydd 2018, i Eriksbergshallen i Göteborg, som U&D med partners arrangerar.

Under en halvtimme berättar han om ES- och ESS-metoden, som är ett sätt att ta bort färg på mineral yta. Han visar bilder på några av uppdragen som Takcare har haft.

- Metoden innebär att vi sprutar på ett miljöanpassat medel på ytan, låter det verka från 15 minuter till 48 timmar och sedan skalar av stora sjok som vi lägger i plastade sopsäckar. Ingenting kommer alltså ut i miljön, berättar Christer Grenbäck för U&D.

Det hela började 1994 när Christer Grenbäck såg hur kemikalier användes på Gripsholms slotts tak för att få bort gammal färg. Han skakade på huvudet och tyckte att högtryckspumparna för vattenblästring, som han själv sålde, var en överlägsen färgborttagningsmetod.

Nackdelen var att vattenblästringen bara klarade av att få bort färg på takytor med söderläge. På norrsidan fungerade det inte alls, även om 2 500 bar användes.

Efter en demonstration av vattenblästring för Svensk Kärnkraftsindustri 1998 upptäcktes plastisk deformation på metallytan, trots att bara 700 bars tryck hade använts. Det blev en kalldusch för Christer Grenbäck.

Han bad då en kund försöka ta fram en miljövänlig kemmetod som alternativ. De lyckades med det. Första testet skedde på Nacka Forum, med bra resultat. Sedan dess har produkten vidareutvecklats med flera nya generationer. Idag använder Takcare fyra olika medel.

- Vi kan ta bort allt från akryl till tvåkomponent. Det fungerar bra på trä också. Om det ska jag tala på ytskyddskonferensens andra dag.

Christer Åkerlundh

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094