Ett medel som gifter sig med rosten
Den globala vatten-, energi- och underhållsleverantören NCH Europe har ett brett program mot rost och korrosion. En av produkterna som ingår i programmet heter Chelade.
Det är ett amerikanskt kelateringsmedel, som omvandlar rost till järnoxid.
- Rost är ett jätteproblem inom många branscher. Oftast finns inte så många andra vägar än att byta ut det som angripits av rost. Om man bara slipar och målar över med täckfärg blir det rost kvar i porerna och så är problemet tillbaka efter en tid. Chelade däremot går in i porerna och omvandlar rosten till en form som inte får liv igen, säger Joacim Elverum, ansvarig för NCH Europes underhållsplattform i Sverige.
Metoden går till så här, förklarar Kawa Mam, tekniskt ansvarig kemist i Norden på företaget: Först borstar man den rostangripna ytan och avlägsnar flagnad rost. Om nödvändigt tvättas sedan ytan fri från fett med avfettningsmedel, sist penslar eller sprutar man på Chelade, som omvandlar rosten till metall. Ytan blir övermålningsbar med alla färgtyper.
Vitt blir svart
- Egentligen behövs inte övermålning, men det beror på vad det är för en yta. På en bil är det så klart kosmetiskt viktigt att den behandlade ytan får samma färg som resten av bilen, men på en balk i en industriell miljö är det kanske inte lika viktigt, förutsatt att ytan inte utsätts för slitage och kräver en skyddande färg av den orsaken.
Kelateringsmedlet i sig är mjölkvit. När medlet torkar blir det svart (som på bilden här intill). Vill man måla över med en täckfärg bör man vänta ett dygn, vid en normaltemperatur på 20 grader. Vill man måla ett andra lager Chelade, till exempel för att försäkra sig om att ingen fläck missades vid första strykningen, räcker det att vänta 20 minuter.
- Behandlingen förhindrar rost “for ever”. Det är enkelheten och hållbarheten som är själva grejen med medlet. Men skadas den behandlade ytan, så att det blir ett hack i metallen, kan rosten få fäste igen.
Kelateringsmedlet kan användas förebyggande också, till exempel på lyktstolpar utomhus, där hundar som bekant gärna lyfter på benet.
Funnits sedan 1968
Medlet är ingen nyhet. Det har funnits på den svenska marknaden sedan 1968. Så det får väl anses vara väl utprovat vid det här laget. Bland kunderna återfinns allt från veteranbilsentusiaster till jordbrukare med stora maskiner, från industri till offentlig sektor. Kelateringsmedlet finns på maskiner, trappor, gångbroar, fartyg, byggnader, lagringstankar, med mera. Miljöer som utsätts för fukt och temperaturvariationer.
- För många kunder handlar det om stora värden.
Det kostar så klart en del att ytskydda med kelateringsmedlet, men alternativet - att göra ingenting alls, utan låta ytorna/konstruktionerna rosta sönder och sedan byta ut dem - är “offantligt mycket dyrare, menar Joacim Elverum.
- Även vid en jämförelse med traditionell rostbehandling kostar Chelade bara en bråkdel så mycket. För dels måste man räkna med arbetskostnaden, dels får man ett sämre resultat. Det blir som att ta på parfym utan att tvätta sig först - man döljer bara problemet. Man skjuter problemet framför sig.
Ligger i Kista
Om nu detta medel är så effektivt som ni påstår, varför syns ni inte i media?
- Media har inte varit vår kanal ut till våra kunder. Vi åker ut till kunderna och skapar mervärde på plats. Men just nu testar vi en kampanj på Facebook för en annan produkt.
Hur stora är ni i Sverige?
- Vi är cirka 80 anställda i Sverige. Vårt Nordenkontor ligger i Kista, i Stockholm. Sverige är uppdelat i 35 distrikt, geografiskt inte större än att vi kan vara nära våra kunder.
Chelade är en vattenbaserad polymer som är luktfri och innehåller en låg nivå av VOC, flyktiga organiska föreningar.
- Medlet är inte skadligt vare sig för miljön eller människor, säger Kawa Mam.
Man känner inget obehag av att använda det inomhus. Eftersom medlet är vattenbaserat är det lätt att göra rent penslarna och den övriga utrustningen efter användandet.
Christer Åkerlundh
Artikeln är en del av vårt tema om Ytskydd.