23948sdkhjf

Ett enormt slöseri pågår

I oktober landade ett pressmeddelande från auktionsföretaget PS Auction i min mejlbox. En avsändare jag aldrig hört talas om förut. Men det var en intressant pressrelease.

Det handlade om att svenska SME-företag slänger utrustning för 3,2 miljarder kronor per år, enligt en undersökning som auktionsfirman beställt av undersökningsföretaget Inizio.

Som före detta miljöreporter på en dagstidning, med stort privat miljöengagemang, studsade jag inför den siffran.

Var fjärde SME-företag, med 10-49 anställda, slänger utrustning för över 30 000 kronor om året. Det genomsnittliga värdet som företagen slänger uppgår till 96 000 kronor. Multiplicerar man det med antalet SME-företag, 33 400, får man totalsiffran 3,2 miljarder. Det var så Inizio kom fram till den siffran.

Vad mer var, de svenska små- och medelstora företagen har också utrustning värd 32 miljarder kronor, som bara står oanvänd. Utrustning som skulle kunna säljas och inbringa pengar till säljarna.

Naturligtvis var PS Auctions syfte med pressmeddelandet att slå ett slag för auktioner av begagnade maskiner och annan utrustning. Internetauktioner “kapar krånglet”, som de skrev.

Men ser man det ovannämnda industriella slöseriet ur ett miljöperspektiv inser man hur ohållbar denna situation är. Det har gått åt en massa energi och ändliga naturresurser att tillverka och frakta utrustningarna och under hela den kedjan har det också uppstått skadliga utsläpp. Om maskinerna sedan inte nyttiggörs är det rena vansinnet.

Det är här underhållet kommer in i bilden. Tar man hand om sina maskiner och verktyg på bästa sätt kan de fortsätta att skapa mervärde i åratal istället för att bli sopor. Sophanteringen i sig slukar också en massa energi och genererar utsläpp - det måste man inse.

Gamla maskiner då? Ja, en hel del går att uppgradera. I detta nummer av U&D, nr 7, berättar vi om företaget CNC Factory, i Värnamo, som i 30 års tid har reparerat och uppgraderat maskiner åt den svenska verkstadsindustrin. En affärsidé som gjorde kunder skeptiska när CNC startade, men som idag ligger i framkant.

Vi har också hälsat på hos Spångs ProcessTeknik AB, i Flemingsberg i Stockholm, där det också fixas och lagas.

Handen på hjärtat, bästa läsare: Har ni själva utrustning som skulle kunna få en chans hos nya ägare eller en gammal gedigen maskin som med hjälp av ett styrsystemsbyte skulle kunna bli som ny igen?

Sätt fart och inventera!

Christer Åkerlundh

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063