23948sdkhjf

Krypströmsindex på remiss

Förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex är nu ute på remiss.

Standarder på elområdet handlar inte bara om elinstallationer, smarta elnät eller provning av elektriska apparater och deras egenskaper, eller annat sådant. Bakom standardernas tabeller, gränsvärden och protokoll finns ofta andra standarder som samlat resultatet av grundläggande arbeten och studier.

En av dessa standarddoldisar är nu ute på remiss. Det är förslaget till den femte utgåvan av den internationella standarden för hur man bestämmer krypströmsindex. Krypströmsindex är ett sätt att sätta en siffra på den högsta spänningen som ett material tål innan det börjar brinna eller det uppstår ledande spår längs ytan. Det är alltså ett sätt att bestämma hur bra ett material fungerar som isolator längs ytan och metoden kan till exempel användas vid tillverkningskontroll.

Bestämning av krypströmsindex används också vid bestämning av krypavstånd, det avstånd som behövs mellan två elektriska ledare som ligger på en yta, t ex på ett mönsterkort eller en kopplingsplint. Det beskrivs i standarder i serien IEC 60664 och resultaten därifrån finns sedan i tabeller med minsta krypavstånd i olika säkerhetsstandarder, för till exempel hushållsapparater, kopplingsapparater eller olika slags elektronik.

Standarden som nu är på remiss är förslaget till den femte utgåvan av IEC 60112. Förslaget, med beteckningen 112/398/CDV kan beställas från SEK Svensk Elstandard här fram till den 22 december 2017. Från en länk på den sidan kan man också läsa och kommentera förslaget direkt på nätet.

Den nuvarande utgåvan, SS-EN 60112, är från 2003 men första utgåvan av IEC-standarden kom redan 1959. Den är ett bra exempel på en grundläggande standard som få känner till men som länge bidragit till att göra vardagen säkrare.

Internationella standarder från IEC antas normalt också som europeisk standard, EN, och fastställs sedan som svensk standard av SEK Svensk Elstandard, den svenska standardiseringsorganisationen för el och elektronik. I kommittén SEK TK 15/112, deltar svenska företag tillsammans med KTH i arbetet med dessa och andra standarder för elektriska isolermaterial och isolersystem.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079