23948sdkhjf

Dags för Underhållsdagarna

Den 22-23 november är det åter dags för årets event inom underhållsdagarna. Då är det Underhållsdagarna i Stockholm.

Tvådagarskonferensen hålls på konferensanläggningen Skogshem & Wijk på Lidingö i Stockholm. Arrangör är branschtidningen U&D och Riksorganisationen Svenskt Underhåll, SvUH.

Den tekniska utvecklingen går allt snabbare. Det påverkar även underhållsarbetet. Underhållsdagarna tar ett helhetsgrepp om underhåll och driftsäkerhet - från teori till praktik, från operativ till strategisk nivå.

Programmet inleds med en föreläsning av Peter Gewert från Mälarenergi om hur farliga miljöer kan inspekteras med drönare. Mälarenergi anlitade ett företag som skickade in en drönare i en panna för att besiktiga skador.

Efter det talar Christer Bäck, från Nordic Machinery. Företaget tillverkar maskiner som fyller tuber med olika innehåll. Nordic Machinery har egna servicetekniker som hjälper kunder om maskiner krånglar. Problemet är att 98 procent av kunderna finns i utlandet. Det har man löst med att använda augmented reality. Serviceteknikerna kan då hjälpa kunderna på distans.

Daniel Ljungstig, ordförande i SVEAT, berättar om hur additiv tillverkning kan användas inom UH. Istället för att själv lagerhålla reservdelar eller vänta på en reservdelsleverans från en leverantör kan nya delar printas ut. Men vägen dit är inte oproblematisk. Reservdelar är ofta designskyddade.

Ulf Stern, Ides, och Hans Hellström, Sigma, talar kring ämnet “Effektivare underhållsstyrning under hela livscykeln”. De ger exempel på systemlösningar för hantering av anläggningsinformation och prediktivt UH.

Johan Lundell, med egna företaget Nodd, utvecklar sina idéer om hur säkerheten på arbetsplatser kan öka genom att man visualiserar faromomen och instruktioner.

Intertchnas Lars Djuvfeldt, som är den som är på bild, talar om hur man på ett kostnadseffektivt sätt kan använda ny teknologi för tillståndsövervakning av motorer och pumpar för att få bättre tillgänglighet.

-Vi har börjat sälja en ny amerikansk produkt som vi tycker är lite revolutionerande. En liten sensor som limmas fast på utrustningen och sänder datan till en molntjänst. Där finns artificiell intelligens som lyssnar och lär sig hur maskinen beter sig. Datan läggs in i en matematisk modell, sedan jämförs ny data med modellen. Systemet slår larm om den nya datan avviker från modellen.

Industrial Internet of Things har varit på tapeten i flera år nu, men Lars Djuvfeldts uppfattning är att det fortfarande finns många företag som inte har hoppat på det tåget.

- Det är en mognadsprocess hos kunderna. Men nu börjar det raskt hända saker där. Även på leverantörssidan händer det saker. Hittills har man kopplat på produkter på befintliga maskiner och anslutit dem till ett nätverk och så har man kallat det för Internet of Things. Nu börjar det komma system som från början är gjorda för IIoT.

Övriga programpunkter: Hur standarder kan kvalitetssäkra underhållsarbetet, vikten av Ytskydd inom industrin, hur digitaliseringen förändrar det framtida kompetensbehovet, samt information om den kommande Underhållsmässan.

Foto: Lars Djuvfeldt, Intertechna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094