10-årig storsatsning på produktionsteknik
- Den tioåriga satsningen från KK-stiftelsen gör det möjligt för lärosätet att långsiktigt och systematiskt fortsätta bygga en starkt integrerad forsknings- och utbildningsmiljö, i nära samarbete med näringslivet, säger Madelene Sandström, vd för KK-stiftelsen.
KK-stiftelsens uppdrag är att stärka Sveriges konkurrenskraft. Stiftelsen investerar i projekt vid landets nya universitet och högskolor med målet att dessa ska bygga kompletta, och internationellt konkurrenskraftiga, forsknings- och utbildningsmiljöer inom prioriterade områden. Projekten bedrivs i samarbete med näringslivet då utbyte mellan akademi och företag är avgörande för Sveriges konkurrenskraft.
Målet för Högskolan Väst är att bli en internationellt erkänd och nationellt väletablerad forskningsmiljö inom produktionsteknik och arbetsintegrerat lärande, och bidra till industriell hållbar utveckling och tillväxt.
- Högskolan Väst är redan starka nationellt inom båda dessa områden. De har lyckats bygga upp en miljö med framgångsrik profilerad forskning, tillstånd att examinera på forskarutbildningsnivå och har en välrenommerad företagsforskarskola. De har i högsta grad relevanta utbildningar på avancerad nivå i nära samarbete med näringslivet, och har fått ett internationellt genomslag inom produktionsteknik, säger Madelene Sandström.
KK-miljö Primus kommer att adressera nationellt viktiga industriella behov:
- Satsningen innebär mer forskning på Högskolan Väst. Det innebär också att vi med ökad kraft kan knyta samman den tekniska forskningen och forskningen om lärande och skapa ökad flexibilitet och större integration av tillverkningsprocesser i produkt- och produktionsutveckling. Det ger oss en unik möjlighet till spetsforskning, säger Martin Hellström, rektor på Högskolan Väst.
Idag finns cirka 70 forskare i produktionsteknik inom tre olika forskningsområden: Avverkande och additiva tillverkningsprocesser, produktionssystem (Robotik och automation; samt Kontroll och inspektion), samt svetsteknologi.
Forskningen görs i nära samarbete med industrin, bland annat GKN Aerospace, Sandvik, Scania, SECO Tools, Siemens, SSAB, Uddeholm, Volvo Cars och Volvo CE.
I KK-miljön kommer ytterligare 17 forskare inom Industriellt arbetsintegrerat lärande att ingå, med fokus på IT, arbetslivets digitalisering och nya kompetenskrav inom industrin. Det kan handla om villkor för interaktion människa-robot, simulering och hantering av produktionssystem, och metoder som stödjer kompetensutveckling och nyttiggörande.
Sedan tidigare finns fyra KK-miljöer: Mittuniversitetet, Halmstad högskola , Skövde högskola, samt Jönköping University.