Bättre inspektera vindkraftverk med drönare
Nästa vecka ska forskare på Luleå universitet låta en drönare inspektera Skellefteå krafts vindkraftverk på Storgrundet i Bureå. På universitetet finns Sveriges enda forskargrupp som gör fälttester utomhus med autonoma drönare.
En autonom drönare ger mycket jämnare analys- och avskanningsresultat än vad en fjärrstyrd drönare kan leverera, menar forskarna.
– Om en pilot skulle fjärrstyra en drönare som ska inspektera ett vindkraftverk är det omöjligt för piloten att överhuvudtaget se drönaren på så pass hög höjd, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.
Vindkraftverken på Storgrundet i Bureå har en tornhöjd på 63 meter och en rotordiameter på 44 meter. Drönarna kommer att inspektera ett vindkraftverk och rekonstruera en 3D-modell av vindkraftverket för att på så vis upptäcka eventuella fel eller skador.
Dagens vindkraftverk blir allt större. Det gör dem allt svårare att inspektera. Idag hissar man upp servicepersonal i kran för att inspektera verken.
Drönarexperimenten i Bureå sker inom ramen för projektet Aeroworks som är Europas största forskningsprojekt inom flygande robotik. Nästa steg kan bli att ge drönarna armar och gripklor så att de kan utföra enklare underhållsåtgärder.