23948sdkhjf

Ledarskap i Underhåll - Kvinnor i Underhåll

Min redaktör och skrivcoach, Majsan Boström, har länge tyckt att jag skall skriva en artikel om kvinnor i underhåll.

Jag har varit lite feg, rädd för att bli dömd som sexistiskt och/eller sedd som oinformerad eller gammaldags, men jag är väldigt intresserad av mångfald och man får väl våga lite ibland, så nu kör vi ☺.

När det i alla branscher går framåt vad det gäller antalet kvinnor jämfört med män är gapet i underhållsbranchen stort. Det är nästan omöjligt att hitta bra underhållschefer, instrumenttekniker, mekaniker, elektriker och tillförlitlighetsingenjörer av något kön, idag. Det är något svårare i USA än i Sverige, men svårt i bägge länderna. Samtidigt är det tyvärr väldigt få kvinnor i underhållsbranschen överhuvudtaget.

Varför är det så?

Borde vi satsa på att få in fler kvinnor, eller är det så att kvinnor inte gillar underhållsbranschen? Jag vet, nu är jag redan på djupt vatten efter fyra meningar, eller hur? Men jag tycker det är viktigt och är väldigt intresserad av mångfald, så jag gjorde lite research.

Först och främst är det viktigt att understryka att jag tycker kvinnor utgör ypperliga ledare och några av de viktigaste egenskaperna som jag observerat är att kvinnor sällan tar strid lika snabbt som män i en diskussion. Många kvinnor lyssnar bättre, samlar information, analyserar och kommer med välgrundade motargument. De tänker efter lite extra innan de delar sin åsikt. Att inte direkt hoppa in och “ta sida” gör ofta samarbeten smidigare jämfört med två starka oppositioner i en diskussion, för då är det mycket svårare att komma fram till en lösning. Åtminstone tar det mycket längre tid.

Genom årens lopp har jag har träffat kvinnliga chefer och timanställda på olika nivåer, allt från mekaniker, förmän och beredare till underhållschefer. Jag har även intervjuat några kvinnor för den här artikeln. Har jag hittat en röd tråd där jag kan säga att kvinnor i underhåll är och agerar på ett visst sätt? Annorlunda än oss män? Nej, det kan jag inte säga. Det vore som att försöka dra alla kvinnor över en kam, eller som att försöka säga hur amerikaner eller svenskar “är” och den typen av utlåtanden brukar mest bli en sammanfattning av fördomar.

Vad jag däremot har observerat är att de flesta kvinnor jag känner, som jobbat inom underhåll, har hoppat in några år i branschen, men få har stannat en hel karriär. Säger det något om hur väl kvinnor har haft möjlighet att anpassa sig i underhållsbranschen, kvinnors intresse för branschen, eller hur väl mottagna de är i vår bransch?

Jag intervjuade ett par kvinnor inom underhåll för att få en bättre uppfattning Den ena var Leslie. Hon är konsult hos oss på IDCON, med en lång karriär (ca: 20 år) inom underhåll, främst inom raffinaderier. Den andra var Stacie, som numera är tillförlitlighetsansvarig vid ett pappersbruk i Louisiana. (Båda är amerikanskor och därför får vi komma ihåg att det även finns kulturella skillnader mellan svenskar och amerikaner.)

Under intervjuerna förstod jag att den absolut största utmaningen är att kvinnor känner press att de måste bevisa sina kunskaper och erfarenhet varje gång de jobbar med nya människor.

Andra utmaningar är att balansera familjeliv och jobbet, arbetsmiljö - speciellt respektlöshet från medarbetare och långa arbetsdagar (ofta 10-12 timmar i fabriker i USA), samt att stora organisationer ofta saknar av en tydlig karriärsutveckling.

I min egen observation tror jag kvinnor oftast har en annan bakgrund än män när de börjar jobba inom underhåll. Man kan ju diskutera om det beror på samhällets inflytande eller om män och kvinnor är olika i grunden. Tydligt är dock att kvinnor ofta har mindre praktisk erfarenhet inom teknik än män när de börjar jobba inom underhåll. Det genomsyrar väl hela samhället? Man ser till exempel sällan en tjej som skruvar på moppen, isolerar om huset, eller byter ut varmvattenberedaren. Vem som gör vardagssysslor skapar givetvis en bild av vad kvinnor traditionellt gör och inte gör och i förlängningen är det nog ganska vanligt att män tror att kvinnor inte har teknisk kunskap innan de bevisat motsatsen. Förmodligen undermedvetet i många fall.

Vad kan då göras för att få fler kvinnor i underhåll?

Först måste man nog inse att väldigt få människor vill jobba i fabrik, kvinnor som män, så för att attrahera arbetskraft måste man se till att arbetsmiljön är vettig. Där ligger ju Sverige långt före USA med personalgym, trevliga matsalar, kontor med fönster, fem och en halv veckas semester, och så vidare.

Jag tror det är viktigt med attityden och förståelsen mellan män och kvinnor. Män kan ju hjälpa till att förbättra sin attityd till kvinnor som jobbar i underhåll, till exempel genom att anta att de kan teknik. Om man jobbar som underhållsproffs måste man ju börja med att anta att sina medarbetare kan teknik. Eller varför inte gå in med inställningen att “den här personen kommer in med en annan bakgrund än mig, kan jag lära mig något här?”

Sen borde ju alla som jobbar inom underhåll, män som kvinnor se till att man lär sig den teknik man behöver. Ta kurser och genom att fråga och lära sig i fabriken. För att bli en bra chef i underhåll bör man förstå utrustning, tillförlitlighet och man måste kunna grunderna inom smörjning, mekanisk och elektrisk utrustning, instrument, samt arbetsprocesserna för underhåll.

Men, de ovanstående funderingarna gäller ju bara de kvinnor som redan jobbar inom underhåll, jag tror det större problemet är att få kvinnor att ens överväga en sådan typ av karriär.

Jag tror att det kommer vara väldigt viktigt att attrahera kvinnor till underhållsjobb i framtiden för svensk liksom amerikansk industri. Antalet operatörer kommer fortsätta gå ner i fabrikerna genom automatisering, men underhållsjobb kommer alltid att finnas och de kommer bli mer och mer tekniska. Som exempel kan nämnas att Förebyggande Underhåll på Hexlett Packard’s fabriker för Printer Wafers görs av doktorer (PhD i elektronik). Eftersom det blir svårare att hitta kompetent underhållspersonal måste vi försöka skapa en bredare, mer kompetent arbetspool för underhåll.

Även fast jag inte har svaren på hur det skall gå till tror jag att kvinnor kommer ha en central roll för att vi skall lyckas. Industriellt underhåll är en bransch där vi i framtiden kommer att ha problem att hitta kvalificerad personal. Vi måste försöka blir bättre på att attrahera arbetskraft, och kanske den mest “untapped resource” är just kvinnor.

Som vanligt är jag intresserad av att höra ifrån er läsare, men den här gången är jag särskilt intresserad av andras erfarenhet och synpunkter på temat och hoppas på mycket inlägg och diskussion.

Några tips från Leslie och Stacie för hur de blivit framgångsrika inom underhåll:

Gör dig hörd på möten
Gå ut i fabriken och prata med folk
Gå utanför din bekvämlighetszon—be om utbildning, ta dig an nya projekt etc.
Måna om ditt privatliv, balansera även vid hektiska perioder så att inte jobbet tar över
Hitta en mentor – Inom jobbet eller utanför
Investera i dig själv genom kurser, läsning och praktik
Jobba på din karriär med företagsledningen

Torbjörn Idhammar

President IDCON

www.idcon.se

www.idcon.com

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11